Папа Франциск идва в София в началото на май 2019 г.  Новината вече беше официално съобщена от пресслужбата на Светия престол. 

Главата на Римокатолическата църква ще пристигне точно около Гергьовден и ще остане в България два дни. Той бъде освен в София и в Раковски, градът, в който има тай-голямо концентрация на католическо население у нас.

„Приемайки поканата на съответните най-висши власти на Републиките и на Католическата църква, Негово Светейшество папа Франциск ще осъществи апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май 2019 г., където ще посети градовете София и Раковски, и в Бивша Югославска Република Македония на 7 май 2019 г., където ще посети град Скопие. Програмата на пътуването ще бъде оповестена своевременно“, гласи официалното съобщение от Ватикана.

 
За първи път неофициално новината за предстояща визита на папата на Балканите изтече в началото на октомври тази година. Като се предполагаше, че той ще направи нещо като балканска обиколка - България, Македония и Румъния.

Глава на Римокатолическата църква ще дойде в България за първи път след 17 години, за последно в София беше папа Йоан-Павел Втори през 2002 година.

Представители на българските институции многократно са отправяли покана към Франциск.

По време на своята аудиенция при папата за 24 май Бойко Борисов го прикани да направи балканска обиколка, за да повиши вниманието към региона. Той се позова тогава на приоритета на българското председателство - Западните Балкани.