Парламентът все пак ще се занимае с казуса "подкупна схема за придобиване на българско гражданство" със специална анкетна комисия. Създаването на временната комисия бе гласувано днес, а самото искане за такава "отлежава" от месеци - още отпреди лятната ваканция на Народното събрание.

Предложението за парламентарно "разследване" първоначално бе на ДПС и дойде много преди ареста на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и други служители. Последният бе предложен на държавната позиция от квотата на ВМРО ("Обединени патриоти"). Основанието за искане на анкетна комисия бе появата на статии в авторитетни европейски издания за схема за незаконно получаване на български паспорти от чужденци. Но проектът за решение така и не бе придвижен преди арестите.

Начело на парламентарния орган бе избран народен представител на опозицията - Йордан Цонев от ДПС. Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче промениха първоначалната идея комисията да е на паритетен принцип - тоест всяка от парламентарните групи да имат по двама представители. При този вариант опозицията в лицето на БСП и ДПС и управляващите от ГЕРБ и "патриотите" щяха да имат по равен брой представители, а с "Воля", които отдавна атакуват ВМРО, опозицията би имала мнозинство. 

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти", който е и представител на ВМРО, обаче поиска промяна. И залата днес реши, че от ГЕРБ ще имат 7 депутати в анкетната комисия, БСП - 5, ДПС и "партиотите" - по двама, и "Воля" - един. Така двете управляващи партии на практика ще имат мнозинство в парламентарния орган - 9 депутати, а трите останали групи общо 8.

 
Разследването на прокуратурата за търговия с българско гражданство от бивши служители на ДАБЧ начело с бившия й председател Харалампиев продължава. Той е обвинен като водач на организирана престъпна група от още трима души. Пред ноември съдът реши да остави Харалампиев в ареста за постоянно. Бивша служителка на Министерството на правосъдието, която първа подаде сигнали за нарушения и излезе в чужди медии пред лятото, неотдавна заяви, че схемата за гражданство имала пряко отношение към ВМРО. 
От партията отрекоха, а лидерът Красимир Каракачанов заплаши със съд всеки, който си позволи подобни твърдения.