Вече има договор с изпълнител за изграждане на електронна билетна система за градския транспорт в София. Това съобщи шефът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. Той обаче не уточни за коя компания става въпрос.

"Беше много дълга процедура, която вече приключи, тъй като имаме подписан договор. Изпълнителят има до две години, за да изгради и завърши системата, коментира Петров пред репортер на Economic.bg. - Системата дава много възможности: както таксуване по време, така и по изминато разстояние. Монтира се и видеонаблюдение, което ще допринесе за повече сигурност в градския транспорт за пътниците и шофьорите", обясни той.

Избраният за изпълнител е консорциум "Си Ен Си София тикетинг систем", в който влизат българските технологични компании "Компютърнет сървисиз" и "Тикси" и турското дружество "Асис електроникс".

През август решението на ЦГМ беше обжалвано в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от втория в класирането – консорциум "Софер", но жалбата не е била удовлетворена.

"Си Ен Си София тикетинг систем" е предложил най-ниската цена в търга - 73.24 млн. лв. без ДДС. Освен това компанията трябва да получи 5.85% от приходите от продадените електронни карти и билети, не повече от 10 млн. лв. Общо 10 компании бяха подали оферти за участие в търга, а процедурата беше спирана още на етап събиране на оферти заради жалби.

Тикет системата ще донесе повече удобства за пътниците, тъй като ще може да се използва 1 превозен документ за различните видове транспорт. Този документ ще може да се зарежда и от всички видове мобилни устройства. Това ще сложи край на опашките. Ще се монтират камери във всички превозни средства, което ще повиши сигурността, както и борбата с гратиса ще е по-ефективна. Чрез системата в реално време ще се знае натоварването на линиите и ще се вземат бързи решения, за да няма претъпкани автобуси, тролейбуси или трамваи.