Дядо Коледа идва в Германия на Бъдни вечер. Стотици хиляди семейства поръчват на специализирани фирми да им изпратят добрия старец, за да раздаде подаръци на децата им. Разбира се срещу заплащане. Тази година обаче за пръв път има дефицит на кандидати да влязат в ролята на дядо Коледа. На тази тема посвещава своя публикация в "Шпигел" Кристин Хауг.

Всъщност дядо Коледа би следвало да пристигне на шейна, но вече ползва автомобил или автобус. В някои региони тази година дори няма да пристигне.

"Извънредно положение около дядо Коледа в Саксония», оповести "Дрезднер моргенпост". "Спешно се търси дядо Коледа", посочи и "Берлинер цайтунг". "Голяма загриженост за дядо Коледа", пише "Мителдойче цайтунг".

Според публикациите в източните части на Германия става все по-трудно да ангажираш добрия старец. Не става въпрос за шкембелии и брадясали дядовци и чичовци в семейството, а за дядо Коледа под наем.

Причината може и да е в това, че източногерманците (от бившата ГДР – б. р.) не са особено религиозни или пък, че семействата предявяват големи претенции, се посочва в публикациите. Може би обаче основната причина е в липсата на желаещи да влязат в подобна роля.

Берлинското студентско сдружение тази година не предлага подобна услуга.

"Студентите загубиха всякакъв интерес към професията "дядо Коледа", заяви за "Шпигел" говорителят на сдружението Щефан Гроб.

Самият той е изключително изненадан от сегашната ситуация. Като студент е надявал червеното наметало, за да припечелва по нещо. За причините можел само да спекулира. От други студентски движения в страната го уверявали, че днешните студенти изобщо нямали интерес да работят като дядо Коледа.

И бюрата по заетостта почти се отказали да поемат подобни ангажименти. Не си струвало, казва Паул Ебзен, говорител на Федералната агенция по заетостта. Твърде малко мъже били готови да влязат в ролята на дядо Коледа. Така според Ебзен можело да се говори за дефицит на «специалисти». Някои смятали, че заплащането не е достойно, други били прекалено възрастни, липсвало ново поколение в бранша.

Федералната агенция по заетостта не смята, че е длъжна да ангажира хора за ролята на дядо Коледа, камо ли да ги обучава. Сега тази дейност е предоставена на социални и благотворителни организации, казва Ебзен.

Според в. "Нордкурир" обаче в Шверин и Рощок агенциите по заетостта все още извършват подобна дейност. Там за 20-минути посещение при семейства и раздаване на подаръци се заплаща хонорар между 30 и 35 евро. Дали причината е в парите?

Според организаторката Петра Хенкерт на Бъдни вечер могат да се заработят 500 евро. Сумата е по-висока, ако дядо Коледа свири на китара или пее. Хенкерт има своя фирма и от 18 години с огромна радост ангажира желаещи да влязат в ролята на добрия старец. Но и тя е наясно с проблемите:

"Радостна съм, ако за Бъдни вечер мога да ангажирам между 20 и 50 души. От години бием тревога, че все повече намаляват желаещите да влязат в ролята на дядо Коледа."

Хенкерт е убедена, че сега студентите са пренатоварени с учене и за тях е по-добре да празнуват Рождество сред семействата си, отколкото да работят в чужд дом. Това за тях било по-важно, отколкото да припечелят известна сума.

Карстен Густ е на 53 години и след 30 години вече не иска да работи като дядо Коледа. Втърснало му от консуматорството, пише «Дрезднер моргенпост».

"Преди ми трябваше само един чувал, за да побера подаръците за четири деца. Сега понякога само за едно дете са ми нужни четири чувала", споделя пред изданието Густ.

Петра Хенкерт обаче вярва, че все още има хора, които се интересуват от ролята на добрия старец. Наскоро попитала 16-годишен тийнейджър дали би станал дядо Коледа. Отговорът бил положителен. Хенкерт не наема непълнолетни, но според нея това момче е пример как надеждата не бива да умира.