Има риск споменът за ГЕРБ да започне да се завръща заради служебното правителство.

Това се казва в анализа на института "Иван Хаджийски" за политическия август 2014 г. Според него именно поради тази причина от "Протестна мрежа", Реформаторския блок и ГЕРБ имали критики и несъгласия със служебното правителство.

Социолозите смятат, че партия ГЕРБ е принудена на мине в отбранителна позиция и да отхвърля критиките, че задкулисно държи властта. Изборната тактика на партията била подчинена на дилемата "или ние, или апокалипсис".

В ГЕРБ си присвоявали имиджа на въплътена стабилност, воля и здрава ръка с цел да противопоставят своя управленски мандат на политическата криза, последвала след сдаването на властта от Бойко Борисов през зимата на 2013 г., твърди анализът.

Според документа програмата минимум на БСП е да запази мястото си на втора политическа сила и да бъде единствената лява партия в парламента. ДПС пък залага на посланията за национално съгласие и за отворени врати вляво и вдясно. Патриотичният фронт на ВМРО и НФСБ пък се превръщал в политически магнит за националистическо обединение. 

Социолозите смятат, че споровете в Реформаторския блок за централизация или децентрализация вече са прекратени и има ориентация към избор на лидер. Това обаче залагало предпоставките на блока все повече да се гледа като на формат "ДСБ плюс".

В анализа се изтъква, че тенденцията надолу, очертала се при Николай Бареков и "България без цензура" след разпада на коалицията с  ВМРО, както и след разрива с банкера Цветан Василев, изглежда овладяна.