Партньорството между България и Йордания в сферата на отбраната и сигурността, ситуацията в Близкия изток и миграционната криза са трите основни теми, които ще обсъдят президентът Румен Радев и кралят на Йордания Абдула II.

 
По оценки на Аман, страната е приела около 1.3 млн. бежанци от съседна Сирия от началото на сирийския конфликт през март 2011 г. и за тях са изразходвани над 10 млрд. долара. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Йордания са регистрирани над 650 хил. сирийски бежанци. Границата между двете страни е с дължина около 370 км.

Радев и съпругата му ще бъдат посрещнати с официална церемония в кралския дворец в йорданската столица от крал Абдула II и кралица Рания. Във фокуса на посещението на Радев е задълбочаването на политическия диалог между двете държави, както и стимулирането на икономическото и инвестиционното сътрудничество, предаде БНР.

Това не е първата среща на Радев и Абдула II, които са военни пилоти. През 2001 г. кралят, който е военен пилот, посещава авиобаза "Граф Игнатиево", докато Радев е началник-щаб на авиобазата, припомня националното радио.

Държавният глава ще посети и Центъра за подготовка на специалните сили "Крал Абдула Втори".

Очаква се на днешната среща президентът и кралят да обсъдят сътрудничеството на двете държави в областта на образованието.

"Това, което ще говорим с краля, е как да продължим още по-интензивно нашите контакти в образованието и туризма. Една от темите, които ще поставя, това е да се открие посолство на Йордания в България“, каза президентът.

Преди срещата си с краля, Радев ще открие в Аманската търговска камара Българо-йордански бизнес-форум, в който участват представители на 30 български компании в сферата на информационните технологии, отбранителната индустрия и  хранително-вкусовата промишленост.

"Ако можем да стигнем до практически решения и с бизнеса, така че да имаме още по-добри контакти, да основаваме съвместни компании, заедно да се явяваме на пазарите - ние в Близкия изток, Йордания съответно в Европейския съюз", заяви държавният глава.

След посещението си в международния изследователски център СЕЗАМ вчера, Румен Радев призова да се инвестира в наука - и за потвърждаване на политическата подкрепа за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии на Балканите.

След среща с представители на бизнеса в Аман бе подписан меморандум за сътрудничество между „София Тех парк“ и международния център за научни изследвания СЕЗАМ. Фабриката за тютюн "Първомай БТ" подписа договор за износ с Йордания.

Президентът подчерта, че за страната ни е много важно развитието на търговските и икономическите връзки с Хашемитското кралство. България разполага с предимства да бъде производствена база за йордански компании, както и врата за йордански продукти към ЕС, каза Радев.