Столична община съобщи, че по улиците са София са пуснати 160 снегорина, които чистят. В момента се извършват обработки на общински пътища в районите Панчарево, Нови Искър, Овча купел, Кремиковци и Банкя.

Обработват се и опасни и стръмни участъци, улици и булеварди, по които се движи градски транспорт. Във всички райони на София се извършва избутване на снежни маси и разпръскване на соли срещу заледяване. С цел почистване на пътните платна на основните булеварди временно в рамките на 5-10 минути се затварят отделни пътни участъци.

Вследствие на интензивния снеговалеж движението е затруднено. От "Московска" 33 призовават гражданите да излизат с автомобили само при необходимост и напомнят на управителите на търговски обекти и председателите на етажна собственост да почистят прилежащите към сградите тротоари. Въпреки усложнената метеорологична обстановка, при неспирен и обилен снеговалеж, летище "София" работи в зимни условия.

След започването на снеговалежа 6 полета са пренасочени на резервни летища. Всички останали полети се изпълняват от и до летище "София". Пистата се почиства периодично, възможни са известни отклонения в полетното разписание. (За актуална информация - на сайта на летище Софи или на телефон: +359 2 937 22 11.) 

Валежи от сняг и дъжд предизвикват затруднения в движението в Западна, Северна и Южна България. Жълт код за валежи е обявен в 11 области на страната. Областите с предупреждение за снеговалеж са Видин, Монтана, Враца, София област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Пловдив.

В тези райони ще се образува нова снежната покривка с дебелина между 5 и 10 см. Жълта степен на опасност за валежи от дъжд е обявена в областите Благоевград, Пловдив, Смолян, Пазарджик.

От НИМХ предупреждават за значителни валежи от дъжд, над около 1000 метра - от сняг. Очаквани количества на валежа - 15-20 л/кв.м. Снежната покривка се увеличава в Западна и Северна България с всеки изминал час. Към 14.00 часа найголямо количество валежи са паднали в Кюстендил – 24 л/кв.м, като там се е образувала 6 сантиметра снежна покривка.

В останалите райони - 8 л/кв.м в Благоевград, 7 л/кв.м. в Драгоман, 6 л/кв.м в София. Снежната покривка във Видин е 10 см, 8 см е в Ново село и по 5 см в София, Враца, Монтана и Лом. В Оряхово и Кнежа снежната покривка е 1 см. В планините нивото на снежната покривка не се е увеличило драстично, като на Черни връх то е нараснало с 4 см – от 55 на 59. На Рожен снежната покривка се е покачила с 3 см - от 4 на 7.

Очаква се до вечерта снеговалежите да отслабнат и през нощта временно да спрат. Нови валежи ще има във вторник или привечер в понеделник, когато ще завали от запад.