На всеки Европейски съвет се случват неочаквани събития – т. нар. бомби, за които след това се говори дълго време.

А когато тази бомба я хвърли не кой да е, а самият председател на Еврокомисията, за нея със сигурност ще се говори много, много дълго. И тя може да доведе до невероятни сътресения и дори да повлияе на европейските избори напролет.

На 14 ноември на заключителната пресконференция на последния за годината Европейски съвет Жан-Клод Юнкер директно обвини унгарския премиер Виктор Орбан, че произвежда фалшиви новини, за да дискредитира ЕС. Това бе изключително рядко за Комисията излизане от дипломатичния тон и поименно порицание на лидер на държава членка.

Което би могло да означава само едно – търпението към Орбан е изчерпано. Такова е мнението и на дипломати, и на анализатори, и на членове на Европейската народна партия (ЕНП). Те предупредиха никой да не си прави илюзии, че това изказване няма никакво значение, тъй като, видите ли, Юнкер излиза окончателно от политиката след изборите за Европарламент.

„Това е старт на кампанията, чиято цел е да направи невъзможен живота на Орбан и да го накара сам да се оттегли от ЕНП“, са преобладаващите оценки в Брюксел.

ЕНП най-после е решила да се отърси от своята всеядност, разкаха за Клуб Z източници от европейската десница. Те припомниха, че в миналото тя бе готова да сътрудничи с партията „Единна Русия“ на руския президент Владимир Путин, а Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Ердоган бе със статут на наблюдател в нейните редици. Преди няколко години Ердоган сам извади партията си от ЕНП, след като бе подета кампания, която да му даде ясно да разбере, че не е желан сред десницата. Сега, изглежда, същата участ очаква Орбан.

И без това огромна част от евродепутатите от ЕНП са против унгарския премиер. Дори председателят на партийната група в Европарламента Манфред Вебер подкрепи доклада, обвиняващ Унгария в нарушаване на върховенството на закона. Страната е заплашена от активиране на член 7, като така ще загуби правото на глас в ЕС.

Някои като Александер Стуб, който се бореше да бъде водещ кандидат на ЕНП за председател на Еврокомисията, говореха за замразяване на членството или дори за изключване от партийните редици на ФИДЕС – партията на Орбан.

Явно засега надделяват страховете, че изхвърляне на Орбан ще повлияе на резултатите на ЕНП на евроизборите през май 2019 г. Тя е и вероятно ще остане първа сила в Европарламента. Но броят на представителите й почти сигурно ще намалее, а вакуумът ще бъде запълнен от  крайнодесни популисти от постоянно набиращата сили вълна в Европа.

Унгарските евродепутати от ЕНП в момента са 12. И е възможно да се окаже, че точно толкова места са необходими на ЕНП, за да остане най-многобройната партия в Европарламента.

Но пък ЕНП явно иска да се отърси от имиджа си на всеядна партия. А и Орбан вече прекали с наглостта си да се „дърви“ по всеки повод на Европа.

Дори да се оттегля от политиката, Юнкер едва ли би искал за довиждане да напакости на своята си партия, която го издигна за председател на Еврокомисията.

Много малко вероятно е и друга версия, за която се подмята под сурдинка. Тя е, че Юнкер едва ли не иска да направи услуга на дясната си ръка Франс Тимерманс. Сегашният първи зам.-председател на Еврокомисията е кандидатът на социалистите да я оглави догодина. Холандецът е и човекът, отговарящ в ЕК за спазването на върховенството на закона - в това си качество неведнъж критикува открито Орбан.

Посланието на Юнкер, изглежда, звучи като перифраза на призива от една известна у нас телевизионна игра: нека кампанията срещу Орбан започне сега!