Меко приземяване в няколко чувствителни сфери на „Брекзит“.

Такова ще бъде предложението на Еврокомисията за излизането на Великобритания от ЕС. Документът ще бъде огласен на 19 декември, след като бъде одобрен същия ден от Колегиума на еврокомисарите. Това съобщиха дипломатически източници пред „Политико“.

В сряда ЕК трябва да представи подготовката си за случай на „Брекзит“ без сделка. Най-вероятно Съюзът едностранно ще обяви удължаване на сегашните споразумения за кратък период между 6 и 9 месеца.

Сферите според дипломатите са следните:

Статутът на британските граждани, живеещи в ЕС. Целта е да имат повече време да се нагодят към статута на граждани на трети страни.

Транспортът. Трябва да се запази „базовата свързаност“ между ЕС и Обединеното кралство по суша и по въздух.

Финансовите услуги. Спирането на паричните потоци не се препоръчва, ако целта е да бъде предотвратена финансова криза. А това е последното нещо, което от Брюксел искат да се случи в резултат на „Брекзит“.

„Очакаме Великобритания да направи същото“, казва друг дипломат от ЕС.

За публикуването на подготовката съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на 14 декември, в края на срещата на лидерите на Съюза в Брюксел. Той бе категоричен, че условията за излизането на Великобритания от ЕС не подлежи на предоговаряне.

В Брюксел са чакали прекалено дълго в опита си да избегнат изостряне на и без това взривоопасната политическа ситуация във Великобритания. Такова е мнението в повечето европейски столици, пише „Политико“.

Обаче и в ЕС си има определени от закона крайни срокове. Решението за „Брекзит“ без споразумение трябва да бъде взето преди 29 март 2019 г. - това е и денят, в който Великобритания трябва да излезе от ЕС. Предвид този факт Европарламентът трябва да го гласува на една или две пленарни сесии преди тази дата. Дипломати и представители на ЕС смятат, че три месеца е минималният срок, в който проектът трябва да мине през Парламента и Съвета на ЕС.