И Върховната касационна прокуратура обяви, че няма открити закононарушения в сигналите срещу юриста и преподавател от Софийския университет Атанас Семов, предложен в края на октомври за конституционен съдия от президента Румен Радев. Съобщението бе публикувано днес и от него става ясно, че проверката е приключила със становище, че Софийската градска прокуратура правилно е прекратила разследване срещу Семов през 2016 г. 

Прокуратурата се самосезира за проверката заради статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков" 2“. Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия“, публикувана в електронното издание на в. „Капитал“, припомнят от държавното обвинение. 

В нея се говори за прекратена прокурорска проверка срещу Семов по сигнал, подаден на 5.03.2013 г. и допълнен на 11.03.2013 г. от юрист, работил като научен сътрудник по  международно право и международни отношения в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“. Въпросният човек твърди, че СУ „Св. Климент Охридски“ е използван за развиване на частна стопанска дейност, има твърдения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“.

"В изпълнение на указанията на ВКП Апелативна прокуратура–София извърши служебна проверка на постановения от СГП отказ да се образува досъдебно производство и не установи основания за изменение или отмяна на ревизираното постановление. Актът на СГП от 14.07.2016 г. е правилен и законосъобразен", съобщават от държавното обвинение днес за резултата от проверката. 

Върховната прокуратура прилага подробно описание на случая, свързан с разкриването на магистърски програми, свързани с правото на ЕС, приложени са подписани договори с университети във Франция, справки от Министерството на образованието и Софийския университет, на база на които институцията заявява: 

"Изведеният правен извод от първоинстанционния прокурор за отказ да се образува досъдебно производство, поради липса на извършено престъпление, е правилен и като такъв се споделя и от въззивна инстанция – Апелативна прокуратура-София."

В съобщението за края на проверката и резултатите от нея обаче има и следната препоръка: 

"Независимо от липсата на основания за образуване на досъдебно производство и от факта,че СУ “Св. Климент Охридски“ е юридическо лице с академична автономия, Апелативна прокуратура-София е отбелязала, че ръководството на Софийския университет следва да прецени доколко целесъобразно е да продължава съвместната дейност между СУ и ЦПОЮФСУ при осъществяване на обучението по международната магистърска програма “Право на ЕС“.