Фейсбук - най-голямата социална мрежа, блокира достъпа на сина на израелския премиер Бенямин Нетаняху - Яир. Той не може да ползва страницата си в мрежата за период от 24 часа. Мярката е била наложена заради коментар, в който Яир нарече онлайн платформата "мисловна полиция" и сподели забранено по-рано съдържание, предаде Асошиейтед прес.

Вчера Яир Нетаняху нападна фейсбук за това, че по-рано беше свален негов пост, в който той призоваваше за "отмъщение за смъртта" на двама израелски войници, убити през миналата седмица от палестинци с огнестрелно оръжие, както и за изгонване на палестинците. Той сподели снимки на по-ранния пост в туитър в нарушение на правилата на фейсбук за общуване между потребителите.
През миналата седмица фейсбук премахна пост на Нетаняху, в който той написа, че би "предпочел" "всички мюсюлмани да напуснат земята на Израел".

"Знаете ли къде няма атентати? В Исландия и Япония, където по случайност няма мюсюлмани", написа в четвъртък Яир Нетаняху, което беше обичайна провокация в социалната мрежа, предаде Франс прес.

Малко по-късно младият Нетаняху написа, че има само два пътя за постигане на мир: "всички евреи да си тръгнат или всички мюсюлмани да напуснат", добавяйки "предпочитам втората възможност".

Двама израелски войници и преждевременно родено бебе загинаха след палестински атаки на Западния бряг на река Йордан през миналата седмица.

След като фейсбук премахна тези постове, Яир Нетаняху написа текст, в който критикуваше политиката на фейсбук, която не пипа според него "хиляди постове, призоваващи за унищожението на уврейската държава и за смърт на евреите".

Този пост стана причина за блокиране на достъпа му за 24 часа и Яир написа в туитър, че фейсбук упражнява диктатура върху мисълта.
Фейсбук не направи веднага изявление по случая.

27-годишният син на Нетаняху си навлече критиките на медиите заради груби постове и разгулен живот за сметка на обществото. 
Той е една от любимите мишени на критиците на баща му, които изтъкват, че данъкоплатците плащат за неговата охрана, за шофьор и за начина му на живот в резиденцията, макар да не заема никакъв официален пост, посочва АФП.

В началото на тази година публикацията на смущаващ запис с Яир Нетаняху предизвика скандал.
По време на запой в стриптийз клубове в Тел Авив през лятото на 2015 г. Яир казва между другото на друг младеж от компанията - син на един от най-богатите хора в Израел, - че министър-председателят е помогнал на баща му да спечели милиарди долари благодарение на важна сделка за експлоатирането на израелски природен газ.