Нова информация за бъдещата им масова електрическа кола разкриха от "Фолксваген", съобщи Engadget.

I.D., каквото е засега името на серията модели електромобили, ще има обсег до 550 км с едно зареждане, както и цена колкото "един модерен Голф дизел" - т.е. между 35 и 55 хил. лева. 

Разбира се, по-евтините версии ще имат по-малка батерия. Енергийните банки на I.D. ще варират между 48 и 111 киловатчаса, или достатъчно заряд за 330-550 км.

Добрата новина е, че всички модели ще бъдат правени на една и съща платформа. Което означава, че може да закупите по-евтин вариант, а по-нататък да купите отделно батерия с по-голям обем.

През 2019 г ще бъде официалното представяне на автомобила, а през 2020 г ще е достъпен за поръчка онлайн, подобно на Tesla.

Максималната скорост на автомобилите обаче ще е 160 км/ч - батериите започват да се разреждат изключително бързо на по-висока от тази скорост. 

Те ще бъдат охладени с течност и ще могат да се заредят със 125 киловата за половин час на бързи зареждачки, което дава обсег до 400 км. Домашната зареждачка, очаквано, ще може да зарежда с до 11 киловата, което означава, че ще е нужна цяла нощ за пълни батерии.