България категорично е отказала да продаде дял от държавния газов оператор "Булгартрансгаз", тъй като това е "червена линия", която не може да бъде прекрачена. Това съобщи пред журналисти днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод наложената от Европейската комисия (EК) глоба от 77 милиона евро.

Влизане на частна компания в "Булгартрангаз" имаше за цел да увеличи конкуренцията на българския газов оператор и прекратяването на наказателната процедура срещу Българския енергиен холдинг за злоупотреба с монополното положение на дъщерните ѝ дружества "Булгартрансгаз" и доставчика "Булгаргаз".

"Булгартрансгаз" е собственик на газовата ни инфраструктура и не допуска други компании до нея, освен "Газпром", с аргумента, че руската държавна компания е резервирала целия капацитет. Съгласно изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС обаче тази практика трябва да бъде прекратена, тъй като достъп трябва да имат и други доставчици.

Още през 2016 г. премиерът Бойко Борисов реагира остро на искането за навлизане на частна компания в "Булгартрансгаз", посочвайки, че "това би било тежък политически удар срещу България и недопустимо, каквито и пари да ни санкционират".

За нас това е червена линия, която не можем да прекрачим, това е инфраструктура, свързана с нашата енергийна и национална сигурност, компромиси с това не можем да правим, заяви и Теменужка Петкова. Приватизация на българския газов оператор за нас е неприемлив вариант, добави тя.

Министърът на енергетиката обясни, че макар преговори с Еврокомисията да се водят от 2015 г., споразумение така и не е било постигнато, тъй като двете страни не са успели да се разберат. 

Очакваме официално да ни бъде връчено решението, глобата трябва да се плати в рамките на 3 месеца, нашите решения ще бъдат насочени към това да защитим имуществените и финансовите си интереси, бе категорична Петкова.