Една от най-строго пазените тайни в държавата - кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен" АД, изведнъж се разкри с небрежна лекота.

След като години наред обществеността пита кой стопанисва курорта, а властта винаги отговаря - "не знаем", днес в едно прессъобщение, по-точно в самия му край, от екоминистерството "споменаха", че собственик на дружеството, свързвано със собственика на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и председател на федерацията по ски - Цеко Минев, всъщност бил ски легендата Марк Жирардели.

Неотдавна самият премиер Бойко Борисов посочи, че Минев стои зад "Юлен", което от ПИБ отрекоха още на следващия ден.

Така днес разбираме, че на среща в Министерство на околната среда и водите Жирардели, който от няколко дни усилено лобира у нас за строителството на втори кабинков лифт в Банско, изведнъж извадил документ за собственост на офшорката "Так сървисиз лимитед", която притежава "Юлен". Кога точно е станал собственик, след като кой стои зад офшорната компания не се разкриваше и в най-критичните моменти на екопротести, в прессъобщението не се посочва.

В самия му край четем дословно:

"Във връзка с обществения интерес и в името на развитието на курорта Банско, Марк Жирардели представи пред министрите оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Той каза, че е упълномощил мениджмънта на "Юлен" АД да водят преговори по поставените теми и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско".

Иначе съобщението е посветено на това как трима министри са се срещнали със ски шампиона Марк Жирардели. Министрите на околната среда и водите Нено Димов, на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов са разговаряли с Жирардели в сградата на екоминистерството по въпросите за развитието на ски зона Банско. А на срещата са присъствали и адвокатите на концесионера на ски пистата в Банско - "Юлен" АД.

Досега адвокатите сами представляваха дружеството и отказваха да назоват кой е ноговият собственик.

"На срещата бяха обсъдени концесионния договор за ски зона Банско и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта. Министър Димов обясни на Марк Жирардели, че в момента се водят преговори за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия с "Юлен" АД, за което е упълномощен от Министерския съвет. С промяната се цели да бъдат изчистени неяснотите с границите на концесионната територия на ски зона Банско, както и да се промени и увеличи концесионното възнаграждение. Беше обсъдена също необходимостта от залагане в договора на санкции при нарушение на екологичното законодателство", информират още от екоминистерството. 

Въпросът с концесията отново стана актуален, след като главният прокурор Сотир Цацаров заплаши кабинета с търсене на наказателна отговорност за това, че протака с изменението му. А както е известно, "Юлен" се простира върху 165 ха при разрешени по договор 95,5 ха и прокуратурата разпореди незабавното му привеждане в съответствие.

Разбира се, новината, че Жирардели притежава 100% от офшорката, бе посрещната с ирония от екозащитниците. Някои от тях видяха в тази новина кризисен пиар.

"И сега какво излиза - швейцарците не плащали за спиране на зимния спорт, а за унищожаването на Национален парк Пирин? Да попитам Марк Жирардели (австриец, гражданин на Люксембург, живеещ от десетки години в Швейцария) дали може да построи ски курорт в Швейцарският национален парк (който се затваря за посетители през зимата)? Да попитам и министър Ангелкова, как собственикът на "Юлен" АД е неин съветник от три години за зимният туризъм и няма ли нещо като конфликт на интереси? Георгиус Георгио и Евдокия Макламузи били Марк Жирардели, и едно корабче плува в очите му. Цеко направи голям гаф и скоро ще го разбере. Сега някой журналист да пита Марк, от кой е купил Юлен АД и срещу колко, щото Т.А“К“ сървисис лимитед е създадена в Британските вирджински острови през 2007г.?", реагира бившият шеф на парк "Витоша" и председател на ацоциацията на парковете Тома Белев.

А финансистът Владимир Каролев, не показа изненада.

"Ски легендата Марк Жирардели е реалният собственик на Юлен. Да ви обясня ли колко глупаво беше близо 15 години планинският туризъм на страната и десетки български общини да са заложници на една партия с максимум 1% гласове и болните й бълнувания за банкови и какви ли не конспирации? 
1. Винаги е било ясно, че нито един акционер в ПИБ не е бил собственик на Юлен, тъй като дружествата биха били свързани лица. А те се обявяват по закон. И не са били обявявани. Както стана ясно наскоро, БНБ нямат скрупули да глобяват тази банка, когато прави глупости. 
2. Винаги е било ясно, че собственикът на Юлен не е собственик на цяло Банско. Най-малкото, защото собствениците на хотелите в Банско не се крият. Като отседнете някъде, често ще видите собственика или негов роднина на съседната маса или зад бара. 
3. Георгиус Георгиу и още няколко кипъреца са номинални администратори, а не собственици. На тези хора се плаща, за да може техните имена да излизат в кипърския (и не само) търговски регистър при публични запитвания. 
4. Жирардели е човек с международна репутация и предполагам това е било съображението му да не се показва. Сега върху него ще се излеят тонове лайна, от хора, които могат да живеят спокойно, само ако оправдават собствените си неуспехи със завист и злоба към чуждите успехи."