Руската намеса в социалните медии в президентските избори в САЩ от 2016 г. е била по-разпространена, отколкото се е смятало първоначално и е включвала опити да бъдат разделени американците по раса и радикална идеология, се казва в два експертни доклада, оповестени от сенатори от Републиканската и Демократическата партия на САЩ, предаде Ройтерс.
Руската правителствена Агенция за интернет изследвания в Санкт Петербург се е опитала да манипулира американската политика, се казва в докладите, единият от анализаторите на социални медии "Ню Нолидж", а другият от екип на Оксфордския университет съвместно с анализаторската фирма "Графика".

В двата доклада до голяма степен се потвърждават изводите на американското разузнаване, но се дават повече подробности за руската дейност, която се развива от години и продължава и в наши дни.
Например руски тролове са се опитали да насърчат сепаратистки движения в щатите Калифорния и Тексас. Освен това руснаците са разпространявали сензационни, конспиративни и други форми на некачествени политически новини и дезинформация сред гласоподаватели от всички части на политическия спектър.
Руски тролове например са приканяли афроамериканци да бойкотират изборите или да следват неверни процедури за гласуване, а същевременно са насърчавали консервативни избиратели да са по-конфронтационни. Откакто Доналд Тръмп бе избран за президент през 2016 г. руските тролове са поствали призиви към латиносите в САЩ да нямат доверие на държавните институции.

Руснаците са водели "обхватни операции против Хилъри Клинтън" като усилия да организират мюсюлмани да проведат демонстрация в нейна подкрепа. 
Руски хакери са атакували републикански сенатори като Марко Рубио, Тед Круз, Линдзи Греъм и покойния вече Джон Маккейн, както и бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, специалния прокурор Робърт Мълър и основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.