Прокуратурата ни смазва и ние ставаме безмозъчни. Това заяви отстранената от поста кметица на „Младост” Десислава Иванчева. Подсъдимите за получаване на подкуп бивши кметица и зам.-кметица на столичния район "Младост" - Десислава Иванчева и Биляна Петрова, дадоха специално интервю за Виктор Николаев от Нова телевизия. 

"Ние наистина сме болни. Психичното ни състояние е на критичния минимум. Прокуратурата ни смазва и ние ставаме безмозъчни. Но коя е прокуратурата, че ще ме обрича да остана без деца? Какъв е проблемът да ме пуснат под домашен арест, за да си направя ин витро", запита риторично Иванчева.

Петрова пък определи ареста, в който подсъдимите очакват присъда, като "съвременен концлагер". Като конкретен пример в подкрепа на това свое твърдение тя посочи, че мъже надзиратели наблюдават жените, докато ползват откритата тоалетна.

Според бившата вече зам.-кметица атаката срещу нея и Иванчева вече се извършва "под всякакви форми". Дори защитничката й Ирен Савова била заплашвана.

Петрова заяви, че са се оказали на мушката, защото само те повели "борба с имотните измами и вероятно там сме настъпили интереси за милиони".

Иванчева и Петрова отказаха да коментират публикуваните от сп. "Правен свят" записи от СРС-та, за да не "улесняваме прокуратурата". Но подчертаха, че много от изнесените до момента данни от държавното обвинение не били верни.

Екскметицата бе категорична, че подкупи за лична облага никога от никого не е искала.

"Имало е разговори за дарения, доброволни, но не и за подкупи. Ние не вземаме пари, пари не минават през общината. Те си строят площадките, оградите", обясни Иванчева.

Тя каза още, че допуска, че третият арестуван по случая - бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, може да е искал подкупи от нейно име:

"В България няма да имаме справедливо решение на делото."

Десислава Иванчева е в ареста от 17 април, когато бе арестувана и държана окована в белезници над пет часа на централен столичен булевард. Според обвинението тя е бавила умишлено преписките на строителния предприемач Александър Ваклин и да ги задвижи е поискала от него 500 000 лева подкуп. 

Оттогава Иванчева многократно се оплака от лошите условия в ареста и поиска да й бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.