Нова остра атака срещу предаването на БНТ "Култура БГ" (преди това се казваше "Денят започва с култура" - б.р.) си позволи бившият министър на културата, сега депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. А критиката дойде от студиото на... сутрешния блок на същата телевизия. Рашидов обяви, че "трябва да се сменят хора и системата в едно предаване", без да го назове, макар че друг културен всекидневен формат в ефира на националната телевизия няма.

"По-скоро критикувам едни услужливи хора, кофти предавания. Приятелските кръгове трябва да отстъпят на националните интереси. Аз от 10 години гледам... Айде, мен лично са ме нападали някакви псевдопрофесори, влачат некви... В България всеки трети е професор... По-скоро аз бих искал да видя за Владимир Димитров-Майстора, Джурлата, Казаков, Галин Макалкчиев и после да стигнем до съвременните автори, които аз не знам какво правят...", продължи Рашидов.

След което въстана срещу обхватното отразяване на художничката Ода Жон, която отнесе критика, че живее във Франция, и срещу световноизвестния аниматор и творец Теодор Ушев - без да го назове по име. Бившият министър на културата не улучи и името на филма "Сляпата Вайша", който получи номинация за "Оскар" в категорията си, но не спечели статуетката - тя отиде при продукция на Pixar. 

"Аз повече знам за Ода Жон от националната телевизия, която някъде живее чуждопоклоннически във Франция. Един, който от три месеца го гледам в това предаване, който "Оскар" няма, но за голямото Айше ли, сляпопо Айше, какво беше това Айше - оревахме орталъка..."

Тук водещият на сутрешния блок плахо се намеси, че името на героинята от филма е Вайша, а не Айше.

"Вайша ли е... добре, прекрасно, и Айше да беше - не е лошо...", отвърна му Рашидов.

Но продължи с недоволството, този път заради автора на т. нар. Бронзова къща, която бе издигната в центъра на София след известни перипетии и открита с месеци закъснение. Проектът е на живеещия в Австрия български творец Пламен Деянофф. Според Рашидов обаче "той дойде тука, платихме му една пара̀, а той да ни оплюе държавата".

Самият Деянофф при откриването на Бронзовата къща през октомври заяви пред БНТ, че проектът му струва 2 млн. евро, финансирането е от спонсори и от австрийската страна, а Столичната община е осигурила средства за осветление и охрана.

"Как така рушим културата? Нека да се знае, че държавата не е хранилка, у нас държавата е една криворазбрана цивилизация. Аз например нямам и един паметник от българската държава, не съм взел и един лев от нея за 40 години, но не съм седнал да се оплаквам", каза още Рашидов

После пък се оплака, че законопроектите, които внася и са свързани с културата, "му ги бавят". Не стана ясно от думите на скулптора политик кой е този, който му ги бави, при положение че е депутат от управляващата партия ГЕРБ, а дневният ред на Народното събрание се реди от ръководството на институцията, което е на парламентарното мнозинство. Самият Рашидов пък е председател на парламентарната комисия по културата и медиите в 44-тия парламент - тоест дневният й ред зависи от самия него:

,,Всеки месец вкарвам по един законопроект за културата, който постоянно ми го бавят. В крайна сметка трябва и други хора да се активизират и да свършат определена работа. Ето, киното вече има 17 милиона, имаме и 6 нови музея, в които се съхраняват епохи, време'', обясни Рашидов.

А за откриването на новата си изложба "Вежди - скулптури и акварели", което е тази вечер в София и заради която всъщност бе поканен в сутрешния блок на БНТ, заяви:

,,Ще ги изненадам с моята чувствителност. За твореца е важно да има какво да каже на хората. С тази изложба искам да им кажа, че ги обичам, тъй като ние сме като естрадните певци - все обичаме. Естествено че имам притеснение как публиката ще приеме тази изложба. Няма как да не бъда емоционален, аз се занимавам с изкуство все пак."