Франция самостоятелно ще въведе от 1 януари данък за големите технологични компании, съобщи френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от "Франс прес".

Държавите от ЕС все още не са успели да постигнат споразумение за общоевропейски данък върху приходите на големите дигитални компании в блока.
Франция настоява за т.нар. данък GAFA, кръстен на дигиталните гиганти Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Амазон (Amazon), за да се гарантира, че тези компании ще бъдат облагани справедливо за мащабната си бизнес дейност в Европа.

Данъкът ще бъде въведен независимо от всичко на 1 януари и ще бъде за цялата 2019 година, като очакваме да донесе 500 милиона евро (779 милиона долара), каза снощи на пресконференция в Париж Брюно Льо Мер.

В допълнение към облагането на преките продажби Франция ще изисква компаниите да плащат налог върху приходите от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни, допълни той след среща с руския министър на икономиката Максим Орешкин.

Според европейските разпоредби американските технологични гиганти като Гугъл и Фейсбук могат да избират да отчитат печалбата си в която и да е страна членка на ЕС, което ги насърчава да избират държавите с ниски данъци като Ирландия, Холандия и Люксембург.

Тези фирми средно плащат данък от 9 процента спрямо 23 процента, плащани от другите компании според еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.
Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси заяви днес, че предложението за общоевропейски данък за технологичните гиганти "все още е на масата" за преговори.

"Този данък все още е на масата. Не отричам, потвърди той пред Ер Те Ел", цитиран от Франс прес. - Трябва да положим максимални усилия до март месец, за да постигнем споразумение."

Пред телевизия СиНюз германският министър на икономиката Петер Алтмайер, който подкрепя този данък, също изрази желание да се стигне до общо решение до лятото.

Ниските данъчни ставки предизвикаха недоволство сред гласоподавателите в много европейски страни, но държавите членки все още са поделени по въпроса за общия данък.

Ирландия, където се намират европейските централи на няколко американски технологични гиганта, е начело на малка група страни от Северна Европа, които са на мнение, че новият данък може да предизвика ответна реакция срещу европейските компании в САЩ.

Всяка данъчна промяна трябва да бъде одобрена единодушно от страните членки.