На заседание на президентския Съвет по култура и изкуство руският държавен глава се е застъпил в защита на местните рапъри, чиито концерти през последната седмица бяха отменени в редица градове, пише в уводна статия авторитетният в. “Ню Йорк таймс”.

“Това е прелюбопитно, доколкото наложеният образ на Путин на Запад не съвпада с този на човек, проявяващ съчувствие към жълтиниите и нецензурирания рап, каквато музика слушат десетки милиона младежи, презиращи местните власти и дори старомодните си родители”, се отбелязва в уводната статия на изданието.

Припомнят се и наскоро изречените от президента Путин думи, че трите носещи колони, на които се крепи рапът, са секс, наркотици и протест, като най-голяма тревога будели наркотиците.

“Това е път към деградация”, смята руският президент.

“Ню Йорк таймс” цитира и изречено от стопанина на Кремъл, че ако рапът не може да бъде възпрян чрез забрани, тази популярна сред новото поколение руснаци музика би следавло да бъде контролирана и направлявана.

Изявлението на Путин можело да се тълкува като попарване на намеренията да се буди спящия звяр. По-добре било хип-хопът да бъде признат.

“Даже по-възрастните поколения в цял свят се възмущават от радикалните промени в изкуството като цяло. Спомнете си как американските родители реагираха на Елвис Пресли и Бийтълс, на хипитата и поезията на битниците. Изкуството в Русия и в Съветския съюз винаги е било мощна политическа сила”, се посочва в уводната статия.

И още: “Художници, писатели и музиканти, чиито творби не са в унисон с официалния канон, бяха силна опозиция на комунистическата партия и колкото по-малко официално, толкова с по-голямо влияние. Путин трябва да го знае. Примерно относно влиянието на всенародния любимец Владимир Висоцки, който през 70-те години на миналия век се превърна в икона на ъндърграунда благодарение на песните си за тежкото положение на обикновените хора. Ленинград (днес Санкт Петербург - б. р.), където е израснал, се превърна в родина на най-популярните руски рок групи.”

Припомня се и старата руска традиция - държавата неизменно се е опитвала да оказва влияние върху културата и да я контролира. Според Ленин всеки художник има право на свободна изява, но винаги е била валидна неговата максима от съветски времена:

“Ние сме комунисти. Не бива да стоим със скръстени ръце и да позволяваме хаосът да върлува, където си иска. Длъжни сме да ръководим този процес по план и да формираме неговите резултати.”

“Предложението на Путин “да се оглави и контролира” свидетелства за това, че е трудно да се изкоренят авторитарните илюзии. Навремето подобен подход не сработи, камо ли в епохата на интернета и социалните мрежи. Както твърдят руските рапъри, сериозният проблем в Русия с наркотиците не е тяхна заслуга. Низвергването на музиката им няма да реши проблема”, обобщава “Ню Йорк таймс”.