Апелативната специализирана прокуратура поиска от съда изменение на мярката за неотклонение на Ценко Чоков от „домашен арест“ в „задържане под стража“, Районна поркуратура - София образува досъдебно срещу лекарите, издали заключение за здравословното му състояние, а МВР откри, че... той се е отклонил от мярката си за неотклонение.

Всичко това става, след като се появиха снимки от неназован източник, а Нова тв ги цитира - как тежко болният бивш вече кмет на Галиче се забавлява в заведение в столицата.

"Същевременно в Апелативна специализирана прокуратура постъпи и информация от МВР за установеното отклонение от мярката за неотклонение на подсъдимия Ценко Чоков, в която допълнително е уточнено, че лицето не се придвижва с болнична носилка, с която последният път се яви в съдебно заседание пред Апелативния специализиран наказателен съд, а е установен в питейно заведение намиращо се в кв. „Драгалевци“, гр. София", съобщават от прокуратурата.

Ценко Чоков има първоинстанционна присъда за причиняване на средна телесна повреда, отвличане и палеж и му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 4 години и 6 месеца. Делото е в Апелативния спецсъд.

Мярката за неотклонение "домашен арест" е една от най-проблемните, защото МВР, което е длъжно да обезпечава и контролира прилагането й, няма ресурси. Абсурдно е, но заради това съдиите масово отбягват да я прилагат.

Така макар арестът да бе вписан специално със законови промени сред причините, при които може да се слагат електронни устройства срещу бегълци, самите гривни са на "нулев" стадий като приложимост.

Ето и съобщението на прокуратурата:

"Апелативна специализирана прокуратура поиска от съда изменение на мярката за неотклонение на Ценко Чоков от „домашен арест“ в „задържане под стража“ 

Районна прокуратура – София образува наказателно производство за даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков от вещи лица пред Апелативен специализиран наказателен съд

Апелативна специализирана прокуратура се самосезира по публикации в медиите за това, че подсъдимият Ценко Чоков, спрямо когото на 26.09.2018 г. е определена мярка за неотклонение „Домашен арест“ се е отклонил от определената му от съда мярка и на 17.12.2018 г. е посетил столично заведение.

Същевременно в Апелативна специализирана прокуратура постъпи и информация от МВР за установеното отклонение от мярката за неотклонение на подсъдимия Ценко Чоков, в която допълнително е уточнено, че лицето не се придвижва с болнична носилка, с която последният път се яви в съдебно заседание пред Апелативния специализиран наказателен съд, а е установен в питейно заведение намиращо се в кв. „Драгалевци“, гр. София.

Към настоящия момент делото се намира в съдебна фаза. Апелативният специализиран наказателен съд разглежда като втора съдебна инстанция наказателното производство срещу Ценко Чоков и други подсъдими лица, като с присъда от Специализирания наказателен съд Ценко Чоков е признат за виновен за причиняване на средна телесна повреда, отвличане и палеж и му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 4 години и 6 месеца. С протоколно определение от 26.09.2018 г. АпСпС измени мярката за неотклонение на Чоков от „задържане под стража“ в „домашен арест“, поради влошаване на здравословното му състояние и предстоящи оперативни интервенции.

Апелативната специализирана прокуратура ще настоява пред съда Ценко Чоков да бъде задържан под стража, поради нарушаване и неизпълнение определената му от съда мярката на неотклонение, а предвид и очевидната липса на пречки от здравословно естество да търпи най- тежката мярка за неотклонение.

По повод публикациите в медиите за това, че подсъдимият Чоков нарушава определената му мярка за неотклонение и се намира в добро здравословно състояние, Районна прокуратура – София се самосезира и образува наказателно производство за съзнателно даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков пред надлежен орган – Апелативен специализиран наказателен съд / престъпление по чл. 291 ал.1 от НК/."