За нас е важно бизнесът на поделенията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъде разделен, заяви днес еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя говори ден, след като ЕК обяви, че глобява БЕХ със 77 милиона евро. Холдингът бе санкциониран за това, че заедно с дъщерните си държавни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" е блокирал достъпа на "Овергаз" до ключова газова инфраструктура в България.

Малко по-късно министърката на енергетикатаТеменужка Петкова заяви, че България категорично е отказала да продаде дял от "Булгартрансгаз", тъй като това е "червена линия", която не може да бъде прекрачена.

Вестагер бе попитана дали това всъщност е действителната причина за наложената глоба.

"За нас бе важно подобен случай (на блокиране на достъпа на конкуренти – б.р.)  е той да не се повтаря. Самата идея за повторение да изчезне. Важно е също бизнесът да бъде разделен. Доставките и  инфраструктурата трябва да бъдат два отделни бизнеса, да нямат вече една и съща шапка. Не е важно дали тези бизнеси са държани, частни или смесени", каза датската комисарка.

Това прави невъзможно договаряне на действия с цел предотвратяване на конкуренция.

Маргрете Вестагер бе попитана и дали смята, че с решението си ЕК заплашва националната сигурност на България.

"Ако можеше да диверсифицирате доставките, това ще ви направи по-безопасна страна. Ако решите да продадете нещо, вие самите решавате на кого да го продадете. Не го решаваме ние. Можете и от съображения за сигурност да кажете, че не искате този купувач на вашите активи“, отговори тя.

От Виена, където е на среща ЕС-Африка, премиерът Бойко Борисов обясни пред журналисти, че приватизация на "Булгартрансгаз" е немислима, тъй като можело "да дойдат най-големите, руски, турски, какви ли не компании".

Призивите за разформироване на БЕХ не са от вчера. Създаването на шапката на държавната енергетика - Българският енергиен холдинг, се случи по време на кабинета на тройната коалиция, по идея на тогавашния енергиен министър Румен Овчаров. Холдингът обедини всички държавни енергийни фирми - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ Марица изток 2, Националната електрическа компания (НЕК), Електроенергийният системен оператор (ЕСО), "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Мини Марица изток.

В първия кабинет на Борисов се беше появило намерение холдингът да бъде разформирован, но до това не се стигна. В момента БЕХ е издал облигации за 3 милиарда, за да покрие задължения на НЕК и на ТЕЦ Марица изток 2.