Руският президент Владимир Путин каза, че нищо не спира Русия и САЩ да се съгласят други страни да могат да се присъединят към Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Да, наистина, с този договор има определени трудности, в него не участват други страни, притежаващи ракети със среден и малък обсег. Но какво пречи да се започнат преговори за тяхното присъединяване към сегашното споразумение или да се пристъпи към обсъждане на параметрите на нов договор", заяви Путин.

САЩ обвиняват Русия в незачитане на договора, което Москва отрича, и заплашват да се изтеглят от него. Други държави могат да разработват забранени от договора ракети, защото не са страни по него. Споразумението беше подписано от Вашингтон и Москва през Студената война.

Путин подчерта, че "каквито и претенции да има към договора, при днешните условия той изпълнява роля на стабилизиращ фактор, работи за поддържане на определено ниво на предсказуемост и сдържаност във военната област".

"В случай че САЩ отхвърлят договора, ще бъдем принудени да предприемем допълнителни мерки за укрепване на нашата сигурност", каза той.

По думите му "Русия, както и преди, е отворена за всякакви предложения и инициативи, които водят към укрепване на международната сигурност, включително за предотвратяване на нова надпревара във въоръженията".

"Сигурен съм, че това е в интерес не само на Русия, но и на САЩ и целия свят", заяви Путин.

Според него Русия може лесно да създаде и разположи ракети със среден обсег с наземно базиране, ако САЩ изпълнят заплахата си да се изтеглят от договора. Той отрече Русия да е в нарушение на споразумението, но каза, че тя е разработила мощни крилати ракети с въздушно и морско базиране, и лесно може да разположи ракети с наземно базиране, ако САЩ излязат от договора.

По думите му подписването на споразумението през 1987 г. се е превърнало за СССР фактически в едностранно разоръжаване.

Путин напомни, че договорът е означавал премахване на ракетите със среден и малък обсег с наземно базиране. По това време СССР не е имал други ракети, а САЩ са имали и подобни ракети с морско и въздушно базиране.

"Затова от гледна точка на СССР това беше едностранно разоръжаване. Защо ръководството на СССР е решило да прави това едностранно разоръжаване, един Бог знае, но това е било направено. А нашите партньори продължиха да развиват такива оръжейни системи с морско и въздушно базиране", заяви той.