Третото правителство на Бойко Борисов одобри днес отпускането на 20 милиона лева, с които от догодина да започне довършването на 13-етажния груб строеж в Александровска болница в национална педиатрия. Националната многопрофилна детска болница трябва да е готова през 2020 г., съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Идеята за такава се търкаля с променлив успех от времето на кабинета "Сакскобургготски" (2001-2005 г.), но тогава не успя заради корупционни съмнения. От няколко години обаче педиатричната асоциация в България заедно с други лобита в ГЕРБ настояват за такава болница. В подкрепа на идеята се изказа публично сестрата на премиера - д-р Красимира Иванова, която е шеф на неонатологията в Първа специализирана АГ болница.

Национална многопрофилна детска болница ще има, няма да е на територията на болница "Лозенец". Не мога да си позволя за пореден път да обещаем на поредното поколение българския граждани, че ще изградим такава национална многопрофилна детска болница и да не изпълня своето обещание", заяви Ананиев.

Ананиев поясни, че е направен оглед на недостроената сграда, която се намира в добро състояние. Независимо от това официално ще се направи обследване на строежа с оглед на това в следващите няколко месеца да извършим предпроектиране, поясни здравният министър.

[[nid:76141]]

По думите му сградата е проектирана по опита на най-добрата детска болница в света - "Шнайдер" в Израел, и многопрофилната болница в Дюселдорф, и отговаря на всички световни изисквания за такова лечебно заведение.

"Но независимо от това, ние ще направим предпроектиране и много се надявам в средата на следващата година, в началото на лятото, да започнем реалното строителство на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно в средата на 2020 г.“, увери още здравният министър.

Какво става с болница "Лозенец"

Правителството ще прехвърли управлението на болница "Лозенец" на Софийския университет и ще погаси дълговете на болницата с 23 млн. лева, обяви още Борисов в началото на правителственото заседание.

Премиерът призова ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който също присъстваше на заседанието на кабинета, да се срещне с парламентарните групи, за да може да се обсъди отпадането на член 5 от Закона за изменение на Закона за лечебните заведения, съгласно който болница "Лозенец" е лечебно заведение към Министерския съвет.

По думите му преминаването на болницата към Софийския университет ще гарантира и обучението на студентите, и ще доведе до отпадането на притесненията, свързани с Медицинския факултет. Ректорът на СУ благодари на Министерския съвет за проявеното разбиране и готовността да се запази Университетската болница "Лозенец" като учебна клинична база, както и управлението ѝ да се прехвърли на университета.

"Благодарен към на комисията по здравеопазване в парламента, където се проведе един много сериозен дебат и резултатът го виждаме – ще има национална детска болница, а в същото време учебно-клиничната ни база ще остане в СУ", допълни проф. Герджиков.

С 23 млн. погасяваме дълговете на болницата, за да не кажете дадохме ви я с дългове. Това е направено и може да го съобщите на студентите и университетския състав“, обърна се премиерът към него.