Правителството обсъжда възможностите да се наеме достатъчно независим и авторитетен международен консултант, който да направи анализ на концесионния договор на "Юлен" за ски зона Банско, и на основните грешки, допуснати в него още при подписването му през 2001 г. Това съобщи пред журналисти в МС днес министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той поясни какво има предвид под "грешки".

"Няколко пъти съм имал възможността да казвам какви са тези грешки. Още в първата точка на този концесионен договор се говори за едни граници, втори граници, тоест изобщо не е ясно кой от къде идва, като има само един елемент, който е безспорен и това е контурата на териториално-устройствения план. Нещо повече, точките, които претендират да описват този териториално-устройствен план, изобщо не съвпадат с него“, заяви Димов.

Както стана ясно от изявлението на екоминистъра, "очевидните сложности" на казуса са причина да бъде поискана международна консултация, както и желанието на правителството да повиши концесионното възнаграждение.

Нено Димов обясни, че на срещата със собственика на "Юлен" -  Марк Жирардели, той бил много диалогичен. Това му дава основание да смята, че при достатъчно обосновано и ясно предложение от международен консултант, ще се намери решение на казуса с концесионния договор за Банско. По време на срещата им двамата са се обединили около това, че в България зимният туризъм заслужава да има бъдеще.

Тази седмица стана ясно, че собственикът на "Юлен" не е незвестният кипърец Георгиус Георгиу, а известният някога скиор Жирардели, който бил купил курорта през 2016 г. През 2014 г. обаче Жирардели беше обявен за съветник на министърката на туризма Николина Ангелкова.