Съединените щати започнаха да изтеглят войските си от Сирия. Това съобщ прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от TACC. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са постигнали целта си в Сирия, а именно победа над групировката "Ислямска държава", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Победихме групировката "Ислямска държава" в Сирия, единствената причина според мен, заради която ние бяхме там по време на президентството на Тръмп", написа той в Туитър.

 

 

Така американският президент, както изглежда, потвърди информациите на представители на своята администрация, че САЩ обмислят да изтеглят военните си от Сирия.

Според в. "Вашингтон пост", който се позовава на американски военни, администрацията на Тръмп има намерение да започне в кратки срокове пълно изтегляне на контингента на страната от Сирия, който сега наброява около 2000 души. Според цитираните източници решението е било взето вчера, но причините за него не се съобщават.

В. "Уолстрийт джърнъл" пише, че решението за изтеглянето е било взето лично от американския президент след разговор с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Турция смята за терористична организация Сирийските демократични сили - кюрдско-арабска коалиция, която е съюзник на САЩ в борбата им в Сирия срещу "Ислямска държава". 

Тръмп вече е наредил на американските военни да се изтеглят напълно от Сирия, съобщи агенция Блумбърг, като се позова на неназовани представители на неговата администрация.

Подобно изтегляне би било рязък обрат в американската политика, който би оставил американските съюзници в Сирия, сирийските кюрди, на произвола на турските военни, отбелязва Блумбърг. 

Миналата седмица представители на американските власти оспориха твърдението, че "Ислямска държава" е разгромена, и намекнаха, че САЩ трябва да запазят военното си присъствие в Сирия. 

На 6 декември американският министър на отбраната Джим Матис каза, че има още работа за вършене в Сирия. Експерти по отбраната пък предупредиха, че изтеглянето на САЩ ще остави Сирия под влиянието на Русия и Иран.