Върху сп. “Шпигел” се стовари съкрушителен удар. Публикации и репортажи на журналиста Клаас Хендрик Релотиус (33 г.) са били изфабрикувани от автора, което е удар върху журналистическата етика.

Това признаха от редколегията на “Шпигел”, като втори ден на сайта на изданието се изнасят подробности.

“Релотиус е действал умишлено, методично и с голяма престъпна енергия”, посочва изданието в своя публикация под същото заглавие.

Колегите на Релотиус са стъписани. Те го познавали като изключително скромен, въздържан и любезен. За тях младият журналист бил повече от звезда заради изключителния му талант да пише завладяващо. Неслучайно е носител на редица награди.

Сградата на "Шпигел" в Хамбург.

Сред бисерите му е репортаж от границата на САЩ с Мексико, пазена от отряд доброволци. Оказва се обаче, че той изобщо не е бил там. Разобличава го неговият колега и съавтор на репортажа Хуан Морено. На него му е направило впечатление, че в текста има много неточности. Той подава сигнал до редколегията на “Шпигел”, но реакция няма. Рискувайки собствената си кариера Морено прави свое разследване на написаното от Релотиус и безспорно установява фалшив текст.

От “Шпигел” са стъписани, слага се начало на редакционно разследване. Установява се и че при предишни репортажи Релотиус е измислял ситуации, описвал е несъществуващи хора и детайли. Примерно среща със затворник в Гуантанамо, който попаднал там по погрешка, но така му промили мозъка, че не искал да излиза на свобода. Също и историята с девойка сирак от Алепо, избягала в Турция, където я превърнали в робиня в подземен шивашки цех.

Клаас Хендрик Релотиус е публикувал в “Шпигел” общо 55 текста като автор и съавтор. Преди това - от 2010 до 2014 г., е сътрудничил на “Ди Велт” като журналист на свободна практика. Междувременно всекидневникът свали от сайта си всички негови публикации, които предстои да бъдат анализирани относно истинността им.

В 70-годишната си история “Шпигел” достигна дъното, доверието в него се срина, коментират в Германия. Първото едва ли е вярно, но че ударът е съкрушителен и шокът огромен, е факт. Но трябва да се признае и достойнството сам публично да оповестиш небивал в германската журналистика скандал. И то въпреки наличието на специален отдел към списанието, където всеки материал се проверява, преди да бъде публикуван. Известен е като “гръбнака на “Шпигел”. Но как да се проверят факти от репортажи, примерно от Гуантанамо? В такъв случай на първо място е доверието към автора.

Преди седмица самият Релотиус е признал пред колеги, че е фалшифицирал текстове. Страх го е било да не се провали като автор и се покаял:

“Аз съм болен човек и сега ми е нужна помощ.”

Да обобщим с написаното в “Ди Велт”:

“В този случай става дума единствено за губещи. Сега доверието в “Шпигел” е накърнено, дори и всяка отделна история, публикувана на страниците му, да е на 100 процента истина. Накърнено е и доверието в журналистиката. Да не говорим за живота на един човек, който така перфектно борави с езика, както едва ли някой друг от неговото поколение. Той злоупотреби с този си талант.”

Си Ен Ен заяви, че отнема две награди, които е присъдила през 2014 г. на германски журналист, за когото се разбра, че е фалшифицирал статиите си, предаде Асошиейтед прес.

В днешно изявление американската телевизия съобщи, че независимата комисия, която преди четири години е присъдила на Клаас Релотиус наградите "Журналист на годината" и "Журналист на годината от печатна медия", е решила единодушно да го лиши от тях след разкритията за професионалната му неетичност.