Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не смята, че има монопол на Българския енергиен холдинг (БЕХ), просто "даденостите са такива". 

"Не виждам да има монополно положение на БЕХ, даденостите са такива, и законовите и регулаторните, и трябва да ги спазваме, заяви Петкова на заседание на парламентарната Комисия по енергетика днес. Пазарът не е само БЕХ и трите дружества, но енергийната ни система така е ситуирана, че това са мощностите ни", коментира тя.

Създаденият по времето на тройната коалиция, по идея на министър Румен Овчаров БЕХ, обединява под една "шапка" всички държавни енергийни дружества - АЕЦ "Козлодуй", Електроенергийния системен оператор, Националната електрическа компания (НЕК), "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица изток 2", Мини Марица изток.

"Цената на електроенергията, която е по-ниска в сравнение с региона, стимулира хората да се отопляват на ток", посочи Теменужка Петкова. Според нея Българската енергийна борса работи независимо и прозрачно и няма как да се влияе на работата й. Спазваме националното законодателство и европейските правила, увери Петкова още депутатите.

Средната годишна цена за 2018 г. е 39,71 евро за мегаватчас и спрямо останалите енергийни борси в Европа тези цени са най-ниски, обясни енергийният министър. Всяко съмнение за нередност или сигнал следва да се отнасят към КЕВР, откъдето реагират на такива сигнали, стана ясно от изявлението й. Според шефа на КЕВР Иван Иванов цените на борсата са трайно по-ниски от цените на борсите в Румъния, Турция, Гърция и Унгария.

"За да се пристъпи към намаляване на тежестта върху бизнеса по отношение на въглеродните емисии трябва да се направи сериозен анализ каква част от емисиите влиза в цената, която бизнесът заплаща“, обяви Петкова. 

"Политиката на правителството е много ясна. Целта ни е да стимулираме бизнеса и да бъде конкурентоспособен", каза още тя.

Цената на енергията за регулиран пазар няма да бъде променена скокообразно, обясни и шефът на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. КЕВР не може да взема прибързани и необмислени решения. 

Трябва да искаме промяна в правилата на Българската независима енергийна борса, настоя соцдепутатът Жельо Бойчев. Според него има проблем с правилата за работата й. Той предложи да се възложи на министъра на енергетиката и на КЕВР час по-скоро да предложат промени, така че да има реален ефект.

Според Бойчев родни предприятия ще загубят конкурентната си позиция в Европа, а това ще доведе до загуба на работни места. 

Откъде тръгна темата за БЕХ

Тази седмица Европейската комисия обяви, че ще глоби БЕХ със 77 милиона евро заради блокиране на достъпа на частни компании до газопреносната мрежа на страната и газовото хранилище в Чирен от негова страна и от дъщерните му "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Вчера БЕХ съобщи, че най-вероятно ще обжалва глобата.

"Дружествата внимателно ще разгледат решението и вероятно ще го обжалват, като ще оспорят както твърденията, така и размера на глобата", посочиха в прессъобщение от БЕХ. В него се казва, че макар принципно плащането на глобата е дължимо в срок от три месеца от датата на решението, при обжалването ѝ се предвижда или условно плащане, което трябва да се възстанови при успешно обжалване, или предоставяне на обезпечение.

Управляващите тази седмица изтъкнаха неколкократно, че от ЕК са настояли да бъде приватизирана част от "Булгаргаз", но те не са се съгласили.