Унгарският президент Янош Адер заяви, че е подписал спорните поправки в трудовото законодателство, които силно увеличават часовете извънреден труд, които работодателите могат да изискват от работниците, предаде Асошиейтед прес.

В изявление днес Адер каза, че е проучил приетия миналата седмица от парламента закон, и е установил, че той отговаря на унгарската конституция и на европейските стандарти. Законът не поставя под заплаха правата на работниците, добави президентът.

Протестите срещу политиката и други мерки на правителството на премиера Виктор Орбан продължават повече от седмица. Възникнаха спорадични сблъсъци между протестиращи и полицията.

Адер заяви, че никакви опасения относно промяната на кодекса на труда "не могат да станат пречка за благословената Коледа на работниците, за мирните дни между двата празника и за спокойното посрещане на Новата година".

Съгласно одобрените от парламента на 12 декември изменения в трудовия кодекс работодателите имат право да искат от работниците да полагат доброволно до 400 часа извънреден труд годишно, което на практика възстановява шестдневната работна седмица. В същото време изплащането на сумите за извънредния труд може да се отлага до три години.

БТА