Предколедно венчър-капиталистите от Loup Ventures са решили да тестват най-новата категория джаджи - гласовите асистенти. Компанията е направила тестове с умни колонки на топ-компаниите в бранша - Amazon, Google, Microsoft и Apple.

Става дума за небезизвестните устройства и съответните софтуери за разпознаване на глас - Amazon Echo (Alexa), Google Home (Google Assistant), HomePod (Siri) и Harman Kardon Invoke (Cortana на Microsoft).

Несъмнен победител е Google Assistant, който е разбрал всеки един от общо 800-те въпроса. Но е отговорил правилно на 87,9% от тях.

И другите устройства могат да се похвалят с високо ниво на разбиране - Siri е проумяла 99,6%, Cortana - 99,4%, а Alexa - 99%. Виртуалната дама на Apple е отговорила правилно на 74,6% от въпросите, тази на Amazon - на 72,5%, а с най-нисък резултат е вградената във всеки Windows Cortana - 63,4%.

По отношение на местните забележителности, навигацията и командите Siri например се справя почти толкова добре, колкото и Google Assistant. Cortana има сериозен проблем с комерсиалните въпроси, категория, която е затруднила всички.

Добрата новина е, че всички устройства и асистенти показват напредък като цяло спрямо миналогодишния тест. Важно е да се има предвид, че възрастта и широтата на употребата на гласовия асистент също играе важна роля.