ИГОР СУБОТИН

Русия не вижда засега признаци американският контингент да се изтегля от Сирия. Това заяви на годишната си пресконференция президентът Владимир Путин. Обявеното решение на президента на САЩ за изтегляне на войските от близкоизточната страна предизвика нееднозначни реакции у глобалните и регионалните играчи. Изявленията на Вашингтон разочароваха най-вече Израел - в борбата срещу присъствието на Иран еврейската държава изглежда ще трябва да разчита само на собствени сили.

Запитан за американското военно присъствие в Сирия, руският президент заяви, че засега не вижда признаци войските на САЩ да се изтеглят.

"Допускам обаче това като възможност", каза Путин. Той даде за пример гражданския конфликт в Афганистан, в който САЩ участват от десетилетия, но понякога отправят сигнал, че скоро ще си тръгнат. 

Сред основните задачи Путин посочи формирането на конституционна комисия, която да разработи препоръки за промени в основния закон на Сирия. "Представихме списък (с потенциални членове на комисията, бел. на изданието) на ООН. Стана ясно, както вчера ми докладва външният министър Сергей Лавров, че изведнъж, неочаквано, подтикнати от нашите партньори в Германия, Франция и САЩ, изчаквателна позиция са заели сега представителите на ООН", каза руският лидер.

На другия ден след изявлението на Тръмп, че изтегля сухопътните войски от Сирия, решителност демонстрира Израел.

"Ще продължим действията в Сирия, целящи да предотвратят насоченото срещу нас военно укрепване на Иран в тази страна, не се каним да намаляваме тези наши усилия и смятаме да ги направим по-интензивни", заяви премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху на израелско-гръцко-кипърска среща на високо равнище в град Беершеба.

Израелски войници край входа на нелегален тунел прокопан под границата с Ливан. Снимка АП / БТА


Мнение за решението на американското ръководство сподели и бившият израелски министър на отбраната Авигдор Либерман. Той предупреди:

"Изтеглянето на САЩ от Сирия съществено повишава вероятността от пълномащабен конфликт на север - както в Ливан, така и в Сирия".

Според бившия шеф на отбранителното ведомство напускането на американците ще повдигне моралния дух на сирийския президент Башар Асад и на съюзниците му - Иран и ливанската групировка Хизбула".

Франция, също изпратила ограничен контингент в Северна Сирия, няма да следва примера на Съединените щати, що се отнася до изтегляне или намаляване на войските, съдействащи за стабилизиране на ситуацията. Париж смята да продължи борбата с ислямистите, увери министърът на въоръжените сили на Петата република г-жа Флоранс Парли.

"Групировката "Ислямска държава" днес е по-слаба отвсякога - отбеляза главата на ведомството. - В тактиката си тя прави завой към нелегално положение и бунтовническа дейност. Изгубила е над 90 на сто от територията, контролирана преди. Бойците й вече не разполагат с предишната тилова база." 

Същевременно Парли изтъкна, че "халифатът" "съвсем не е изличен от картата и корените му още не са изтръгнати". "Трябва да постигнем окончателна военна победа над огнищата на съпротива, подклаждани още от тази терористична организация", обясни тя.

Както подчерта на свой ред френският министър по европейските въпроси г-жа Натали Лоазо, решението на Тръмп за пореден път налага мисълта, че Франция "трябва да има възможност за самостоятелно вземане на решения в Европа, да е стратегически автономна", при положение че терористичната заплаха още не е отстранена.

"Решенията ни трябва да се вземат самостоятелно", изтъкна тя.

Обявеното решение на Тръмп за изтегляне от Северна Сирия съвсем очевидно е било взето без никакво съгласуване с партньорите му от антитерористичната коалиция, започнала действия срещу ИД в Сирия още през епохата на Барак Обама. Някои признаци впрочем сочат, че е взел това решение, без да сезира и междуведомствената система за национална сигурност, отговорна за осъществяването на президентските намерения.

Действията на Тръмп бяха посрещнати с критики в Сената на САЩ. Републиканецът Линдзи Греъм категорично се обяви срещу този подход в решаването на близкоизточните проблеми, напомнящ методите на 44-я президент на Щатите. "Изтеглянето на бездруго немногобройните американски сили от Сирия ще бъде огромна грешка в стила на Обама", написа законодателят в Туитър. Председателят на сенатската комисия по външните работи Боб Коркър заяви, че "не е разбрал какво е станало", като добави, че ще чака подробни обяснения от главата на Държавния департамент Майк Помпейо и от шефа на Пентагона Джеймс Матис. 
В критиката срещу Белия дом се включиха сенаторите-демократи Робърт Менендес и Джак Рийд. "Тревожните съобщения, че президентът Тръмп е заповядал незабавно да се изтеглят войските на САЩ и служителите на Държавния департамент от Сирия без никакъв план или мерки за стабилизиране, са поредният опасен пример, че администрацията няма стратегия", се казва в тяхно изявление.

Разочарование от инициативата на Тръмп изрази и сенаторът Джим Инхоф - по думите му, държавният глава е трябвало да предупреди предварително "ако не целия Сенат, то поне комисията по въпросите на въоръжените сили". "Мнозина американски съюзници ще бъдат унищожени, ако това отстъпление се осъществи", посочи на свой ред сенаторът-републиканец Бен Сас в коментар за президентското решение. "Преди осем дни администрацията нарече хипотетичното изтегляне на войските "безразсъдно", а днес ги изтегляме", подчерта законодателят. Сред малцината, подкрепили "излизането" от Сирия, бе сенаторът Ранд Пол. "Толкова се радвам заради президента, че може да провъзгласи победа и да върне войниците ни от войната. Много отдавна не се е случвало нещо подобно", заяви републиканецът.

"Ако говорим за Израел и някои арабски монархии от Персийския залив, за тях ситуацията като цяло не се променя кой знае колко - заяви пред "Независимая газета" военният експерт Юрий Лямин в коментар за евентуалните последици за съюзниците на САЩ от изтеглянето на щатските войски. - Те естествено биха предпочели американски военен контингент да остане на част от сирийската територия като допълнителен фактор за натиск върху правителството на Сирия и върху Иран, но изтеглянето на този контингент няма да промени качествено нещата. Официален Дамаск сега държи стабилно контрола върху основната част от страната, включително районите, граничещи с Израел. Американските войски не могат да възпрепятстват и доставките на товари от Иран в Сирия, защото маршрутите им в момента заобикалят зоните под техен контрол."

Аналитикът добави: "Иран на свой ред също надали може да съзре в това решение картбланш за себе си. Не бива да забравяме, че Турция заплашва сега с нова военна операция срещу сирийските кюрди. Тази операция може фактически да установи турски контрол над голяма част от Северна Сирия. Подобно развитие едва ли ще зарадва сирийските власти и техния съюзник Иран. Освен това в Източна Сирия все още действат остатъци от отрядите на "Ислямска държава". Те вече не са такава заплаха, както преди, но борбата с тях може да трае още дълго".

Анализът е публикуван в "Независимая газета" и преведен от БТА.