Арабско-кюрдската коалиция в Сирия може да загуби контрола върху много чуждестранни джихадисти, ако турците предприемат офанзива срещу нейните сили след изтеглянето на американските войски.

Това предупреди днес в Париж кюрдска представителка, цитирана от Франс прес и БТА.

"Страхуваме се, че няма да можем вече да контролираме ситуацията и че ще е трудно да ги удържаме в определена зона в случай на турско настъпление", заяви пред журналисти Илхам Ахмад, представителка на политическия клон на коалицията.

Тя е в Париж, за да обсъди с френски официални лица ситуацията в региона след решението на Вашингтон да изтегли войските си от Сирия.

Ахмад предупреди, че в случай на турска офанзива кюрдите може да се откажат от борбата срещу джихадистите и призова Франция за дипломатическа и военна подкрепа.

"Борбата срещу тероризма ще бъде трудна, защото нашите сили ще бъдат задължени да се изтеглят от фронтовите линии в Дейр аз Зур (последния бастион на "Ислямска държава"), за да заемат позиции по границата с Турция", каза Ахмад.

Германското правителство съобщи, че Вашингтон не се е консултирал с него във връзка с обявеното изтегляне на американските части от Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката Улрике Демер сподели пред репортери днес в Берлин, че Германия е предпочитала американците първо да се допитат до нейното мнение. Тя прогнозира, че решението на САЩ ще засегне динамиката на конфликта и добави, че остава да бъде свършена още много работа преди окончателната победа срещу "Ислямска държава".