Норвежката премиерка Ерна Солберг за пореден път показа колко навътре е във футбола и че постоянно следи информационния поток, свързан с най-популярната игра.

Министър-председателката се намеси по своя си начин в същия този "поток" покрай новина №1 във футбола през седмицата - уволнението на Жозе Моуриньо в "Манчестър Юнайтед" и назначението на нейния сънародник Оле Гунар Солскяр за временен треньор в "Театъра на мечтите".

В официално писмо до американската спортна телевизия ESPN Солберг обясни защо във вторник вечерта е изтрила поздравителен пост в туитър за назначението на Солскяр.

"Велик ден за норвежкия футбол. На добър час в ръководенето на "червените дяволи" Olegs26_ole (номерът, с който играеше нападателят, бел. ред.)", възкликна Ерна Солберг.

После махна туита, тъй като явно е разбрала, че все още няма официално потвърждение от "Олд Трафорд".

И тя, както и милиони по света, явно беше "захапала" от една "грешка" на официалния сайт на "Манчестър Юнайтед". Клубът пусна видео с най-великия гол на Солскяр с екипа на "Юнайтед" - за победното 2:1 на финала на Шампионската лига срещу "Байерн" (Мюнхен) на 26 май 1999 г. в Барселона. След това го махна - "инцидентно". Още на следващия ден се оказа, че "грешката е вярна", а пиар отделът на клуба просто е искал да хвърли димка за подгряване на публиката.

Междувременно Ерна Солберг подчертава още една своя черта в комуникацията с ESPN - чувството за хумор.

"Изтрих туита, когато с ужас осъзнах, че назначението на Солскяр може да отвори пътя на Моуриньо да поеме моя любим отбор, "Бран", пише държавничката до щатския тв канал. - Не, шегата настрана, като много норвежци очаквах с нетърпение новината от "Олд Трафорд" онази вечер. Когато видях нещо, което изглеждаше като потвърждение, туитнах поздравления. Но после разбрах, че малко съм прибързала."

На следващия ден "Манчестър Юнайтед" обяви новината официално и Солберг върна поста с едно "ПОТВЪРДЕНО" отпред.

"Е, няма скрита комуникация между футболен клуб "Манчестър Юнайтед" и норвежкия премиер, продължава Ерна Солберг. - Но от друга страна аз съм много щастлива да поздравя Оле Гунар. Това определено е голям ден за норвежкия футбол."

Английският футбол е много популярен в цяла Скандинавия, а оттам, напълно логично и "Манчестър Юнайтед". По времето на Оле за "червените дяволи" играеше още един норвежец - защитникът Рони Йонсен, който партнираше на Яп Стам в сърцето на отбраната на един от най-силните отбори в историята на клуба.

Оле Гунар Солскяр бе сред любимците на Алекс Фъргюсън, макар и да не беше твърд титуляр. Оказва се и на останалите асове в отбора, които също честитиха поста и предложиха помощ - Дейвид Бекъм, Райън Гигс, Гари Невил, Рио Фърдинанд... Същото се отнася за сънародници на Солскяр като Ян Аге Фьортофт и бившия играч на "Ливърпул" Йон Арне Рийзе.

Според английските медии изборът на Солскяр на мястото на Моуриньо вече започнал да се усеща в закъсалия клуб. Винаги усмихнатият норвежец внесъл добро ностроение сред всички при "червените дяволи" - от служителите в администрацията, някои от които познавал добре, до футболистите, с много от които Жозе беше в конфликт.

А колко могат те като отбор и дали наистина португалецът е бил пречка, ще започнем да научаваме от утре (събота), когато "Юнайтед" гостува на "Кардиф" в мач от Висшата лига.