850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили общо 200 млн. лв. доходи, за които дължат 20 млн. лв. данък, съобщи Национална агенция за приходите (НАП). Под прицела на данъчните са попаднали заможни хора - средно укритият доход на човек е 235 294 лева.

На всички тях са издадени ревизионни актове. Ако сумите по тях не бъдат платени в доброволния двуседмичен срок, те ще бъдат събирани принудително.

Как ревизорите са установили укрития доход? При ревизиите е използвана информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и др. Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.

Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за шестте месеца на 2014 г. е 33 млн. лв., показват данните на НАП.