България, Гърция, Сърбия и Румъния потвърдиха намерението си да кандидатстват за домакинството на Световното по футбол 2030 г., става ясно от консултации между спортни шефове в Белград в рамките на срещата на високо равнище между четирите страни.

Нещо повече - карето алтернативно ще се пробва и да приеме Европейско - през 2028-ма или 2032 г. Новината сега е за първенството на Стария континент през 2028 г., още преди седмици стана ясно, че искаме Евро 2032, ако не получим юбилейния Мондиал (през 2030 г. ще се навършат 100 г. първите световни финали - през 1930 г. в Уругвай).

Не може да не направи впечатление, че с всяка следваща среща се прибавя по едно първенство, което четирите страни искат да приемат. 

От българска страна присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на БФС Борислав Михайлов. Пратеникът на агенция "Фокус" в Белград предава, че на бившия вратар му е станало лошо и е бил изведен от залата по време на пресконференцията. 

Министър Кралев, неговите колеги по постове в правителствата на Сърбия и Румъния - Ваня Удовичич и Богдан Константин Матей, както и заместник-министърът на спорта на Гърция Георгос Василиадис, препотвърдиха категоричната готовност на четирите страни за съвместна кандидатура за домакинство на Световното през 2030 г., се казва в официалната информация на спортното министерство.  

Присъстващите на срещата подчертаха, че проектът за обща кандидатура дава силен политически знак от страна на Балканите към останалия свят.

“Готови сме да защитаваме като екип политическите и икономическите интереси на Балканите”, заяви Красен Кралев.

Представителите на футболните федерации бяха категорични, че изграждането на спортна инфраструктура е важна за всяка от страните. Борислав Михайлов, който е член на Изпълнителния комитет на УЕФА от осем години, изрази увереност, че кандидатурата на България, Сърбия, Румъния и Гърция е достатъчно силна и имаме шанс за успех. 

Четирите страни се договориха да кандидатстват заедно за Европейското първенство по футбол през 2028 г. и през 2032 г.

Създава се комисия за подготовка на общата кандидатурата на четирите страни за Мондиал 2030, в която ще участват по четири души от всяка държава - по две политически лица и по двама представители на футболните съюзи.

По време на срещата бе решено още, че Гърция официално се присъединява към съвместното домакинство на България, Сърбия и Румъния на Европейското първенство по волейбол за жени през 2021 г.

Очаква се следващата работна среща на спортните министри и представителите на футболните федерации да се проведе през февруари 2019 г. в София.