Британски депутати призовават правителството да използва свободите, които Брекзит му дават, за да намали данъците, пише вестник "Сънди Експерс". Получава се точно както един мозъчен тръст – данъчният ще прибере тази Коледа почти 6 млрд. паунда, като 5.2 млрд. паунда само са от ДДС.

Експертите по търговия на дребно твърдят, че данъците са кожодерски, истинско бреме. Лошото време и непочтената онлайн конкуренция принуждават хората да посещават магазините на главната улица. Но това са направили едва от около 10,3 на сто от клиентите в решаващата за търговията седмица преди Коледа, пише "Фокус".

Алиансът на данъкоплатците (TPA) заяви, че всяко домакинство тази Коледа ще подари на данъчния 211 паунда. Само налозите за алкохола се изчисляват на 301 млн. паунда, а за автомобилното гориво – на 243 млн. паунда. Данъчното бреме в Обединеното кралство достигна непознати в историята си височини. Затова бивши министри искат бонус покрай сделката за Брекзит, като се намали ДДС. Според правилата на ЕС ДДС не може да падне по-ниско от 15 на сто. Понастоящем във Великобритания той е 20 процента. Когато страната приключи с преходния период през 2020 година, финансист номер 1 на Кралството Филип Хамънд е свободен да съкрати данъка наполовина или изобщо да го премахне. Бившият образователен министър Ники Морган бе предложила ДДС да се премахне, а друг един бивш министър, Джон Редууд (в правителството на Мейджър отговарящ за Уелс – бел. ред.) заяви, че Великобритания е „свръх обложена с данъци“. Той каза, че „ние трябва да премахнем ДДС от неща, които не трябва да се облагат с налози“.