„Герена“ се пръскаше по шевовете. Или поне по телевизията изглеждаше така. Беше в края на ноември 2003 година, а привържениците на „Левски“ едва ли друг път са се радвали толкова много на 0:0. Радвах се и аз от позицията си на 11-годишен хлапак, който дереше гърло пред малкия екран всеки път, когато родните отбори участваха в евротурнитите. Правя го и до ден-днешен, но не е това темата на този текст.

Въпросният мач бе реванш от втория предварителен кръг на Купата на УЕФА (турнир, който през сезон 2009/2010 започнахме да наричаме Лига Европа). С общ резултат 2:2, получен при първия мач в Чехия, „Левски“ успя да отстрани „Славия“ (Прага), заради двата гола на чужд терен. По този начин наш отбор за пръв път от дълго време щеше да играе в Европа и напролет. Впечатляващ успех на фона на поредицата отпадания на българските клубове в ранните кръгове на евротурнирите.

Успехът сякаш даде тласък на родния футбол и само 2 години по-късно станахме свидетели на онзи луд сезон, в който и трите ни гранда - „Левски“, ЦСКА и „Литекс“, се класираха в груповата фаза на втория по сила клубен турнир на Стария континент. Два от тях дори излязоха от групите, а „сините“ написаха история с достигането си до четвъртфинал.

Последваха 7 сезона с променлив за тимовете ни успех в Европа. За да се стигне до доминацията на „Лудогорец“, който, къде харесван от българските фенове, къде не, поразглези зрителите с редовните си участия и успехи в надпреварите на УЕФА. Но ето че през текущата кампания разградчани не бяха на ниво и за пръв път от 3 сезона насам няма да имаме представител в Лига Европа напролет.

Разказвам ви това в паралел с новината от онзи ден, че „Левски“ може да изхвърчи от евротурнирите за 1 година заради натрупани задължения. Дори и това да не се случи, „сини“ и „червени“ все още не приличат на отбори, които могат да направят пробив в континенталните надпревари. В „Лудогорец“ пък трябва да вземат мерки за застаряващото ядро на състава, което през тази есен игра доста постно в груповата фаза на Лига Европа и закономерно ще фокусира внимание само върху местните надпревари идната пролет.

Хубаво, казвате си сега, депресирахме се леко. Сигурно ще стане като едно време и скоро пак ще отпадаме от „Мура“, „Зимбру“, „Милсами“, „Олимпия“, „Беверен“ и приятели. Не бързайте толкова обаче. От УЕФА се грижат за добруването ни във футболно отношение и по-рано през този месец обявиха, че през 2021 г. ще стартират още един европейски клубен турнир, та да има международни мачове за всички. Окей, почти всички - отборите от Гибралтар и Сан Марино навярно все така няма да се класират отвъд 1-ви кръг, та ако ще и още 16 турнира да добави шефът на УЕФА Александър Чеферин.

В следващите редове ще преговорим това, което до момента се знае за новата надпревара. Добра ли е идеята, или да почваме отсега да мрънкаме как занапред клубовете ни ще играят с останалата утайка от Източна Европа и никога повече няма да гледаме, например „Арсенал“ и „Милан“, на живо в България.

Новият турнир най-вероятно ще се казва Лига Европа 2 - очевидно е, че името не блести с оригиналност. Както когато искате да си направите нов имейл, обаче нацелите такъв, който вече е зает от друг потребител и системата ви предлага да добавите цифра и/или символ към края на името, за да можете да го регистрирате. Е, точно по същата причина първият ми "Скайп" се получи доста тъп.

Хайде към същественото обаче: участниците ще бъдат 32, а отборите в сегашната Лига Европа ще бъдат намалени от 48 на 32. Разпределението ще е на 8 групи по 4 тима в тях, а победителите в групите ще продължат към осминафиналите. Останалите на 2-ро място ще се изправят срещу завършилите 3-ти в груповата фаза на Лига Европа в допълнителен елиминационен кръг, който ще се явява нещо като 1/16-финали.

Нека обобщим. От Шампионската лига ще отпадат само последните тимове от всяка група, а завършилите на 3-то място ще отиват на елиминациите в Лига Европа. От Лига Европа ще отпадат също само последните отбори от груповата фаза, а тези на 3-то място ще се прехвърлят в Лига Европа 2. Вече виждам отегчената физиономия на Дженаро Гатузо.  Той няма да се радва, че неговият „Милан“ тъкмо е отпаднал от Лига Европа и няма да се налага да пътува до Беларус или Украйна през пролетта, тъй като вместо това би имал шанса да отиде на гости на още по-екзотична страна (във футболно отношение) от калибъра на Литва или Азербайджан.

Наградата за победителя в Лига Европа 2 е... място в Лига Европа през следващия сезон. Това ви напомня на нещо, нали? Точно така - на загиналия преди 10 години турнир Интертото. Той сблъскваше европейски колоси, чиито имена иначе бихме видели само в програмата на букмейкърите, ако се зачетем наистина съсредоточено, и на всичкото отгоре пречеше на футболистите на „Марек“, „Черно море“ и „Черноморец“ да отидат на море, защото мачовете се провеждаха през юни и юли.

Остава ни да се надяваме, че поне трофеят на Лига Европа 2 няма да е сглобен от гланцово блокче и опаковки от бонбони „пияна вишна“.

И сега към най-важното - в Лига Европа ще играят представители на най-силните 15 първенства според ранглистата за евротурнирите, а в Лига Европа 2 ще „хартисат“ отбори от останалите по сила шампионати. В момента се чудите нашата Първа лига на кое място е? На 28-о.

Което означава само едно - вместо да получаваме три квоти за Лига Европа, вече ще имаме по 3 квоти за Лига Европа 2. Освен ако, разбира се, през следващите два сезона нашите клубове избухнат с полуфинал в Шампионската лига и трофея от Лига Европа например. Шампионът на страната ни все така ще получава шанс през кваливикациите за Шампионска лига да се класира я за „турнира на богатите“, я за Лига Европа както през текущия сезон „Лудогорец“ успя. 

Но останалите ни евробойци ще имат шанс да се изкатерят до втория по сила турнир, само ако спечелят Лига Европа 2. Накратко - забравете за сблъсъци с еврограндовете.

Отборите в Лига Европа 2 ще продължават да бъдат излъчвани от всяка една от европейските федерации според избран от тях метод. Най-вероятно в нашия случай това ще бъдат носителят на Купата и завършилите на 2-ро и 3-то в първенството. Но се говори, че има вариант и финалистът за Купата на България да получи шанс за място в новия турнир.

Ние си знаем БФС-то, което редовно излиза с интересни хрумнки. В момента се дава шанс на отбор от долната половина на таблицата да се бори за евроучастие в бараж с третия.

През сезон 2010/2011 пък бе измислен бараж за влизане в „А" група между „Светкавица“ (завършили на 4-то място в Източната „Б група“) и „Етър“ (3-ти в Западната „Б група“). Кой знае, можем да очакваме и нови подвизи от ръководния орган, като например един от отборите ни в Лига Европа 2 да се определи чрез четворен бараж-плейоф между:

  1. предпоследния в класирането на Първа лига към 3 март;
  2. отпаднал на полуфиналите за Купата на България отбор от Б група, чието име да започва с гласна буква;
  3. Славия, ако щат;
  4. избран от феновете отбор чрез смс гласуване.

В общи линии смятам, че вследствие на новообявения турнир мачовете на родните отбори в Европа ще се увеличат (поне така се надявам), защото качеството на съперниците им ще падне. Тъй както националният ни отбор е част от трета дивизия на Лигата на нациите, клубните ни отбори също ще бъдат класифицирани като треторазредни. Ако „Лудогорец“ продължи да губи форма, скоро едва ли ще имаме представител в Шампионската лига, а може би дори и в Лига Европа заради свитата бройка участници.

Тъй че да си спомняме с добро успехите от миналото, независимо дали са постигнати от „сини“, „червени“, „зелени“ или друг цвят футболисти. От 2003 година е изминало вече доста време, а нападателят на „Славия“ (Прага) Павел Кука, който откри резултата срещу „Левски“ в първия мач тогава, през 2018-а стана на 50...

Нека сме живи и здрави, пък все ще има и нови поводи да се радваме. Весели празници!

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Повече за новия турнир на УЕФА и футболната "геополотика" в Европа, четете в януарския брой на Клуб Z.