За мен е важно да работя в следващия Европарламент.

Това заяви в ефира на БНТ лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който беше преизбран на поста в началото на месеца. Но пък у дома лидерката на БПС Корнелия Нинова все още отказва да посочи дали Станишев пак ще води листата на левицата за ЕП. Отделно Нинова бойкотира конгреса, избрал Станишев отново начело на европейските социалисти, като мотивът й бе несъгласие на малката партия, част от ПЕС, с позициите й за Истанбулската конвенция и миграцията.

Днес Станишев обясни, че с избирането му за евродепутат ще се осигури координация между партията на ПЕС и групата ѝ в ЕП. А наскоро призова българската левица да "капитализира" успехите му в Брюксел.

По БНТ соцлидерът заяви, че въпреки липсата на Нинова на конгреса на ПЕС, на който той беше преизбран за лидер на европейските социалисти, най-точната индикация за настроенията в БСП са множеството поздрави, които той е получил от симпатизанти. Станишев оцени липсата на лидера на БСП на конгреса като "пропусната възможност".

Той призна, че за него е важно да бъде избран за евродепутат, защото така ще се подсигури координацията в ПЕС с оглед на преговорите в Европейската комисия и Европейския парламент след евроизборите.

"Не е тайна, че за мен е важно да работя в следващия ЕП. Представете си лидерът на БСП да не е в българския парламент - винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи за европейското ниво и е важно да има координация между партията на ПЕС и нашата група в Европарламента", призова Станишев за номинацията си.

"Отношението към т.нар. "Истанбулска конвенция" щеше да е различно, ако големите партии в България не се бяха поддали на пропаганда, допълни той.-  Проблемът с насилието над жените у дома все още не е решен в българското законодателство, но е свършена донякъде."

Станишев прогнозира и, че на предстоящите евроизбори "крайните антиевропейски националисти" по думите му ще отбележат ръст, но ще останат в периферията на Европарламента и европейските институции. "Нашият интерес като страна, средна по размери и население, е да бъдем в ЕС и да се научим най-сетне да отстояваме нашия интерес в хармония с интересите на другите. Да ни уважават", посочи той.

"И в България подкрепата към ЕС спада, защото политиците прехвърлят проблемите си към него, но ЕС сме всички ние. Вече близо 70 години Европа живее в мир и относително благоденствие, макар че наистина има поводи за недоволство. Не трябва да се изхвърля бебето с водата. Крайните антиевропейски националисти ще имат ръст на евроизборите, но те ще бъдат в периферията и на ЕП, и на институциите", заяви Станишев.

И даде заявка:

"Амбицията на социалистите е да бъдем основата на по-широк ляво-центристки алианс със зелени, по-крайните леви, либерали, които не са за Европа на статуквото, а Европа, която става по-социална. Глобализацията и пазарните механизми създадоха нарастващо неравенство и чувство за несправедливост, като твърде много хора се чувстват изхвърлени от обществото".

Според него "една от основните заплахи пред Европа е разрушителният национализъм, който лъже, че може да предпази народа си с изолация и огради". Другата заплаха по думите на Сергей Станишев е "статуквото на Европейската народна партия", която твърди, че всичко е наред.

"Има огромен гняв. "Жълтите жилетки" не са само френско явления. Протестите в България и другите страни показват, че има остро чувство на несправедливост", изтъкна соцлидерът.