Валерий Белокон - латвийски банкер и съсобственик на британския футболен клуб "Блекпул", е сред имената в картотеката на информаторите на съветското КГБ, пише Би Би Си-Русия. В този списък са още митрополитът на цяла Латвия Александър и бившият премиер на балтийската република Ивар Годманис.

Преди дни Латвия най-накрая реши да отвори архивите на КГБ - картотеката с имената на агентите, резидентите и съдържателите на явочни квартири. В картотеката има над 10 хил. имена. По-голямата част от тези хора са били вербувани в края на 80-те години на 20-и век. Към момента някои от тях са в активната политика, занимават се с бизнес и обществени дейности. 

Едно от най-известните имена в списъка е Валерий Белокон, роден през1960 г. Псевдонимът му е бил "Мячиков", бил е кореспондент на в. "Съветска младеж" ("Советская молодежь").

Освен съсобственик на "Блекпул" Валерий Белокон и съдружник в балтийската банка  Baltic International Bank.

Според данните от CrediWeb, в Латвия Валерий Белокон има не само банка, но и медии, и компания, която се занимава с недвижими имоти и инвестиции. Той е подкрепял няколко латвийски партии, в това число и партия "Новото време", която беше начело на правителството между 2002 и 2004 г. От нея се появи и бъдещият еврокомисар Валдис Добровски.

По покана на Белокон през 2012 г. в Рига пристигна синът на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп- Доналд младши. Той взе участие в конференцията "Семеен бизнес", организирана от Белокон.

Митрополит Александър - Читателя

В картотеката има картонче на името на Александър Иванович Кудряшков. Годината на раждане на главата на православната църква в Латвия и митрополит на Рига е 1939 г. Бил е вербуван през 1982 г. , а псевдонимът му е Читател. 

Бившият премиер Ивар Годманис - Пугулис

Има и картон на името на Ивар Годманис -като научен сътрудник към Латвийския държавен университет "Стучки".  Агентът с псевдоним "Пугулис" е бил вербуван през 1988 г.

По данни на LETA Ивар Годманис активно се занимава с политика от 1990 г. Бил е депутат във Върховния съвет на Латвия - този орган, който през 1990 г. приема декларация за обявяването на независимостта на Латвия. Бил е министър на вътрешните работи, премиер, депутат в Европарламента. Той е носител на орден с три звезди - това е най-висшата държавна награда в Латвия.