Оставката на военния министър генерал Джеймс Матис би могло да се окаже „начало на функционалния край на президентството“ на Доналд Тръмп. Това е предупредил в неделен коментар водещият от NBC News Чък Тод, информира списание Newsweek. В четвъртък Матис обяви, че ще подаде оставка, тъй като не е съгласен с решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия и Афганистан. Това решение на Тръмп предизвика сериозна критика и от републиканците, и от демократите, а също и от американските съюзници. Президентът защити позицията си, като заяви, че „Даеш“ е победена, но тази преценка беше широко осмяна както в американския политически спектър и съюзниците на САЩ в Европа, така и сред групите, които все още воюват с джихадистите в Сирия. Според сведенията Пентагонът е обзет от „общ страх пред неизвестното“, който е плъзнал след оставката на Матис. Според Тод, републиканските конгресмени приемат Матис като човек, с когото се чувстват по-уютно, когато става дума за външна политика, отколкото с Тръмп.  

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви снощи назначаването на Патрик Шанахан за нов министър на отбраната, предава AFP.

Патрик Шанахан.

„Радвам се да ви съобщя, че нашият много талантлив заместник-министър на отбраната Патрик Шанахан ще поеме поста на действащ министър на отбраната, считано от 1 януари 2019 г.", заяви лидерът на Белия дом, ускорявайки планираното отегляне на Матис с два месеца. „Патрик има дълъг списък от постижения, докато служеше като заместник. Той ще бъде страхотен!", написа Тръмп в социалната мрежа туитър.