В светлината и в благодатния мир на тази свята нощ никой около нас не трябва да остава сам и безнадежден, лишен от утеха, внимание и любов, защото затова дойде сред нас Христос, за да дарува на всички ни мир, надежда, светлина и живот."

Това се казва в Рождественското послание на патриарх Неофит, което той ще прочете на богослужението в навечерието на Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Ето и пълния му текст:

Нечувано тайнство днес се извършва ­

Бог става човек и естеството се обновява”

(Стихира, гл. 8)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Църковното богослужение изобилства с похвални песни, които откриват вечната, непреходна и спасителна истина. Истина, която повече от 2000 години разкрива смисъла и назначението на дивното и спасително събитие на Боговъплъщението. Преди повече от 2000 години ангелите изпяха дивната песен: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” (Лу¬ка. 2:14), и тази песен никога не заглъхва в нашите църковни богослужения.

Рождество Христово е нечувано тайнство, което обновява човешката природа и цялото тварно естество; тайнство, което беше предвъзвестено още на праотците (Бит. 3:15). Богоизбраните мъже на ветхозаветния Израил трепетно очакваха изпълнението на това обещание. И днес се прекланяме пред Великата Тайна на благочестието: “Бог се яви в плът” (1 Тим. 3:16).

Изпълниха се дните на дългоочакваното Рождество на Богомладенеца и вече “с нас е Бог” (Ис. 8:10). Нашата надежда (1 Тим. 1:1) отдалечи всяка скръб и безнадеждност. Отдалечи се непроницаемият мрак, защото днес изгря вечната светлина, и затова радостта ни е пълна, и цялата Църква тържествено възглася: “Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието” (Тропар на Рождество Христово, гл. 4).

Щедро огрени от тази духовна светлина, ние отново и отново се прекланяме и величаем безмерната Божия любов, защото Синът Божий заради нас и заради нашето спасение стана Син Човечески, за да освети падналата човешка природа, като даде възможност на повярвалите да възстановят нейната първоначална красота, и както припомня нашето православно богослужение ­ “падналия преди образ” (Тропар, гл. 2). Непонятно е за човешкия ум това Божие дело, което се извърши чрез Въплъщението на Самия наш Бог и Творец.

Изминаха повече от две хилядолетия от Рождество Христово и Църквата ни напомня, че ние като вярващи православни християни трябва да бъдем “синове на светлината и синове на деня: ние не сме синове на нощта, нито на тъмнината” (1Сол. 5:5). Знаем, че е преходен образът на този свят (1Кор. 7:31), но ни очаква Вечното Божие Царство при нашия любящ Небесен Отец.

Господ Иисус Христос живя сред човеците и ни остави Своето спасително учение, и ни даде достоен пример за жертвена любов, затова в деня на Неговото Рождество, заедно с ангелското войнство отново и отново пеем и прославяме Всемилостивия Бог, и от дълбините на сърцата си възкликваме: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука. 2:14).

Възлюбени в Господа,

Рождество Христово поражда в нашите души неизказана духовна радост, която ни дава сили и надежда да преодоляваме предизвикателствата на нашето време. Господ Иисус Христос ни посочва единствения път на спасението, от който да не се отклоняваме “ни надясно, ни наляво, а да постъпваме благоразумно във всичките си предприятия” (Иисус Навин 1:7).

Затова в този свят и пресветъл ден светата Православна църква ни призовава, като подражаваме на Всещедрия и Всемилостив Бог, и ние щедро да отворим нашите сърца, и да сторим всичко, което е по силите и възможностите ни, та между нас да няма никой самотен и без надежда. Днес за всички нас се ражда Спасителят Христос Господ, Който к-то ни призовава да стоим непоклатно във вярата, ни учи: “Вие сте светлината на света” (Мат. 5:14).

Поздравяваме всички наши духовни чеда в пределите на Родината и извън нея със светлия празник на Христовото Рождество и отечески им благопожелаваме здраве, духовни успехи, мир в семействата, училищата, държавните институции, та да има повече благост, търпение, добра воля и любов.

Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!