Срокът на военното положение, въведено на 25 ноември в някои райони на Украйна, изтече днес, обяви президентът Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

Военното положение бе обявено, след като Русия задържа три украински кораба.

„Днес в 14 часа се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение, то се основава на анализ на всички елементи на текущата ситуация в сферата на сигурността“, каза той.

Порошенко изтъкна, че засега не планира да удължава срока, защото не желае да ограничава правото на гражданите да избират и да бъдат избирани. Държавният глава гарантира, че президентските избори ще се състоят на 31 март 2019 г., както е планирано.

Като основно постижение на военното положение Порошенко посочи значителното според него увеличаване на отбранителните способности на Украйна.

Военните кораби на Киев бяха задържани в Керченския проток между анексирания от Русия Крим и южната част на Русия. Сега тя претендира, че контролира изцяло достъпа до Азовско море, където има както нейни, така и украински пристанища.

Москва твърди, че корабите са били навлезли в руски води при опит да преминат протока, без предварително да са уведомили за това. Киев отвръща, че не е необходимо разрешение от Русия за минаване през протока.

Законът за военното положение в Украйна забраняваше на руски граждани в боеспособна възраст да влизат на нейна територия. Повишени бяха мерките за сигурност по важни обекти като атомни електроцентрали и черноморските пристанища.

Наскоро началникът на украинската армия заяви, че от август Русия увеличава силите си по границата и че сега представлява най-голямата заплаха във военно отношение от 2014 г., когато анексира Крим.

Първоначално Порошенко искаше да въведе военно положение за 60 дни. Депутатите от Върховната Рада обаче се обявиха категорично против, защото заподозряха държавния глава в опит да бъдат отложени и дори отменени президентските избори на 31 март.

В резултат президентът беше принуден да отстъпи и съкрати срока на военното положение на 30 дни, и то не в цяла Украйна, а само в 10 нейни области.