Задълженията по защитата на личните данни се изпълняват формално, а през 2018 г. жалбите до ресорната комисия са се увеличили до близо 4000. Това съобщи пред БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. През последната година сигналите до институцията са със 300 повече спрямо 2017 г., каза той. Най-честите нарушения са там, където се предоставят услуги на крайния потребител - телекомуникационни, комунални, и при работа с държавната администрация.

"Има усилия за по-голяма сигурност на личните данни, трябва обаче да има по-голяма ефективност. Формално се изпъляват задълженията за назначаване на служител, който да отговаря за защита на личните данни", коментира той.

По думите му повечето администратори изпълняват изискванията на хартия, но трябва да се оцени и дали мерките са адекватни, за да има ефективна защита.

"Не се разбира изобщо от бизнеса, че там където законът забранява да се обработват лични данни, то не може да стане чрез съгласие. Забранено е да се снима лична карта. Разрешено е само на банки, на институции, на МВР - там, където законът казва, че трябва да се индентифицира безспорно лицето с цел превенция на по-сериозни обществени интереси. Там където няма нужда, например при постъпване на работа, то не следва да се събира и това, че лицето е дало съгласие, не прави законосъобразно обработването на такива лични данни.", обясни Караджов.

Той отличи като едно от важните събития за 2018 година въвеждането през май месец на регламента за защита на личните данни. Събитие, което до голяма степен не беше разбрано, провокира тонове ненужна имейл кореспонденция и прави, които, като че ли на моменти, бяха малко над необходимото, добави Караджов.

Според него има усилие за въвеждане на новите правила и за по-голяма сигурност при обработване на личните данни. По негово мнение тези усиля трябва да водят до ефективна защита при преценка на потенциалните рискове при обработването на лични данни на физическите лица и в зависимост от това какви лични данни се обработват и в какви обеми. Това не се прави, формално се изпълняват задълженията за назначаване на служител по защита на данните, за въвеждане на вътрешни правила и политики, за купуване на съществуващи формуляри, разработени от юристи, каза той.