Много и качествена музика на живо. И много, ама много рок. Това се кани да поднесе новата 2019-а година на меломаните у нас. А още дори не е започнала.

Още на 6 февруари в София пристигат Uriah Heep. Концертът е част от турнето им по случай 50-ата им годишнина. Бандата със сигурност няма нужда от специално представяне. Само ще припомним - на сцена от 1969 година, над 45 000 000 продадени албума по света, концерти в над 60 държави, първата западна рок-група, която свири в затворения дотогава СССР - през 1987 на Олимпийски стадион в Москва... А в България са като у дома си отдавна. Заради това парче и традицията да се празнува първия изгрев през юни: 

 

 

Музикалното пътешествие за по-лирично настроените фенове продължава на 15 февруари с концерт на британското откритие на инди попа Том Одел. Той ще излезе на сцената в зала 1 на НДК, въоръжен с песните от новия си албум Jubilee Road, който излезе в края на октомври. София е една от спирките в турнето за промотиране на тавата. 28-годишният музикант Уест Есекс вече спечели наградата BRIT в категорията "изборът на критиката" през 2013 г. след появята на първия му албум. Бе номиниран и за наградите на MTV за дебют през същата година. Сингъли и от трите му студийни албума до момента се радват на признание в европейските музикални класации, а първият вече е със платинен статут по продажби. 

Ето и пилотния сингъл от Jubilee Road, който донякъде издава влиянието на сър Елтън Джон върху музиката на младия Одел:

 

 

Саундът рязко се втърдява през март. По-точно на 30 март - сцената на "Арена Армеец" посреща "Godsmack" за първия им концерт в София. Но е и първи в България - през 2015 г. американската банда, начело със Съли Ерна, заби в Бургас като хедлайнер на "Summer Chaos Festival". Самият Съли вече посети столицата ни, но със самостоятелния си проект. Концертът на 30 март всъщност трябваше да се състои през ноември 2018 г., но цялото европейско турне на бандата бе отложено заради изненадващата кончина на сина на китариста на бандата Тони Ромбола. 

Концерт обаче ще има, а билетите, купени за отмененото шоу важат за новата дата. Акцентът в турнето е седмият албум на бостънци - "When Legends Rise", който излезе през 2018 г. Но със сигурност ще чуем и много от изключително добрия алтернативен хеви метъл на бандата от предишните 6 тави. Неслучайно с достатъчно много номинации Grammy. Ето нещо ново и ... нещо старо, защото този хеви метъл си заслужава:

 

 

 

 

Само месец по-късно - на 4 май в София идва друга американска рок суперзвезда - Лени Кравиц. Мястото отново е зала "Арена Армеец" (въпреки че Кравиц звучи фантастично на стадион, както знаят всички, посетили предишния му концерт в София преди години. Същото важи и за Godsmack, но през март е още студено... но, така са решили организаторите...) 

Единадесетият му албум "Raise Vibration" излезе през 2018 г., а турнето вече е в ход и за щастие България е една от спирките му. Кравиц е на сцена вече 25 години. Нюйоркчанинът по рождение е рекордьор по най-много спечелени награди Grammy в категория „Най-добро мъжко рок изпълнение“ и до момента. Всъщност ще е трудно да изброим статуетките и номинациите... На 4 май в София музикантът със сигурност ще разтопи за кой ли път не е едно дамско сърце с изпълнение на "I belong to you" или "Again", ще накара феновете си да летят с "Fly away" и го последват с "Are you gonna go my way".

 

 

 

 

Приключенията за меломаните продължават на 18 май в Пловдив с Accept в Античния театър. Германските метъл пионери този път ще зарадват вярната си родна публика с нещо различно - концертът ще е заедно със Симфоничния оркестър на Пловдив. Метъл със симфоничен аранжимент и обратното - в това число интерпретация на "Лебедово езеро" и 40-ата симфония на Моцарт с барабани и китара, както и "Balls To The Wall" с цигулки... Звучи обещаващо.

Да си припомним последното без оркестър: 

 

 

Следва още едно голямо завръщане през май - Стив Хакет - водещият китарист на Genesis и групата на Питър Гейбриъл - е в зала 1 на НДК на 31 май. Концертът е част от турнето Genesis Revisited 2019 с албума Selling England By The Pound и 40-тата годишнина от самостоятелния албум на Хакет Spectral Mornings. Новият солов албум на музиканта предстои да бъде обявен и ще бъде на пазара в началото на 2019 година. Точно навреме, за да може феновете да го чуят преди да се насладят на живо на електрическата китара на Хакет. 

Ето едно живо изпълнение от турнето, което отдавна е в ход:

 

 

Само ден по-късно музикална София отново ще се къпе в звезден блясък. Мястото е "Арена Армеец", денят - 1 юни, а музикантът - Стинг. За трета поредна година. През 2017 и 2018 година Стинг направи три изключителни концерта в България и рекордно бързо разпродаде "Арена Армеец" и два пъти Античния театър в Пловдив. Настоящото европейско турне на Гордън Матю Томас Съмнър - да, това е името на Стинг, носи заглавието "Моите песни". Тоест - публиката може да очаква всичко най-добро от кариерата на музиканта, която продължава вече четири десетилетия. 

Ето малко безсмъртие от Стинг за подгряване:

 

 

 

Следващото наистина заслужаващо си вниманието събитие е на 7 юни, мястото - зала "Универсиада" в София, бандата - "Skid Row".

Американците от Ню Джърси, които в началото на 90-те години бяха по върховете на хранителната верига в хард рока и глем метъла, идват за първи път в България. Е, без вокалиста Себастиан Бах, който отдавна не е част от бандата. Но основателят на групата през далечната 1986 г. и басист Рейчъл Болан се справя чудесно с тази част. А през 2016 г. към Skid Row за турнетата се присъедини харизматичният Зи Пи Търт от Dragon Force. С него групата записва третия диск от трилогията на Skid Row United World Rebellion: Chapter Three, който ще бъде на пазара през новата 2019 година. В София идват още Дейв Сабо и Скоти Хил.

Ето нещо вечно:

 

Музикалният юни продължава в Пловдив с нещо различно от здрави китари и барабани - на 24 юни в Античния театър излиза Том Джоунс. Концертът е част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Британецът е един от най-продуктивните артисти на сцена, експериментира в различни стилове и това, че вече е на 78 години не пречи да продържава с турнетата. Ако сте фенове - добре е да побързате с билетите, защото ще са едва 3 000. 

 

 

И... следва нова порция жица. Именно с това ще завърши концертният юни. 

Тридневният фестивал HILLS OF ROCK в Пловдив е от 28 до 30 юни - отново в Пловдив. Съвременен хеви метъл, хард рок класика, щипка алтернативен рок и пост гръндж предлага музикалното меню този път. 

Приключението започва с хедлайнера DISTURBED в първата вечер на фестивала - 28 юни. Хард рок и метър квартетът от САЩ е за първи път в България. От създаването на бандата през 1996 г. досега са продадени над 16 милиона албума. И обещанието е, че за българските фенове ще има и нови парчета, и класика от дискографията. 

А това изпълнение на Sound Of Silence си заслужава да се чуе и на живо:

 

Както и тази eксплозия на звуци и глас:

Денят е 29 юни, а хедлайнер на втория ден от HILLS OF ROCK са легендарните Whitesnake. Бандата, създадена от Дейвид Ковърдейл анонсира световното си турне “FLESH & BLOOD 2019”, което ще включва песни от предстоящия им едноименен 13-ти студиен албум, както и най-големите хитове от над 40-годишна зашеметяваща кариера. Разбира се, Whitesnake и Ковърдейл нямат никаква нужда от представяне. Това не е и първият им концерт в България, а третия. Първи е за Пловдив. И обещава да бъде все така вълнуващо. 

 

 

 И както казахме - алтърнътив, индъстриъл, пост гръндж или просто ...  Garbage - американците са третия хедлайнер на фестивала в Пловдив за 30 юни. Бандата от Медисън, Уисконсин, формирана през 1993 година,има над 17 милиона продадени копия от албумите си. Последният им албум е от 2016 г., но през 2018 г. започна турнето "20 yesrs Paranoid". По този повод да си припомним хита, на който е кръстено: 

 

 

И не, концертите в първата част на годината не се изчерпват с това. На 3 юли в София ще забие американската прогресив метъл банда DREAM THEATER. Мястото е зала 1 на НДК. София е част от световното турне 'Distance Over Time' по повод дългоочаквания четиринайсети студиен албум на групата. Той излиза на 22 февруари. 

А концертът ще е дъъълъг - ще прозвучи на живо целия легендарен албум ‘Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory’ по повод 20-ата годишнина от неговото излизане.

 

 

И това далеч не е изчерпателният списък на музикалните събития в първата половина на 2019-а. Ще има и още. А скоро очаквайте и ревю какво интересно предстои в Европа догодина.