В последното редовно заседание за годината правителството отпусна 1,5 млн. лв. за изграждане на нова спортна зала в комплекс „Раковски“. Там се намира Националният център по художествена гимнастика.

Премиерът Бойко Борисов посрещна преди заседанието на кабинета председателя на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева и състезателки от националния отбор. 

„Ще се реши един много наболял проблем с малката материална база, която имаше до момента за подготовка на националните състезателки“, заяви министърът на спорта Красен Кралев.

Илиана Раева описа решението като "най-красивия коледен подарък" за националния отбор по художествена гимнастика. Тя се изказа ласкаво за премиера Борисов, но пропусна да "благодари" на българските данъкоплатци, с чиито пари ще бъде построена новата зала. 

"Всички ние сме безкрайно благодарни на г-н Борисов, на правителството на България", посочи Раева.

Строежът на новото съоръжение трябва да започне през 2019 г.

За "високо спортно майсторство"

На днешното правителствено заседание беше приета и Национална програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2018 - 2020 г.

Заложените в нея приоритети отразяват ролята на държавата и местната власт и на спортните организации при реализацията на общите идеи за развитие на физическото възпитание и спорта, съобразени с икономическите и социалните приоритети управленската програма на правителството, се казва в съобщението на правителствената информационна служба. 

"Цели се също издигане на спортния престиж на нацията на световно ниво чрез усъвършенстване на националната система за физическо възпитание и спорт в съответствие с водещите европейски практики с оглед насърчаване на физическото възпитание на гражданите и стимулиране на спорта за високи постижения и модернизация на спортната инфраструктура, която да задоволява потребностите на населението от системни занимания с физически упражнения и спорт.", пише още там.