Санкциите срещу китайските техногиганти Huawei и ZTE могат да облагодетелстват финладците от Nokia, твърдят анализатори пред CNBC.

Някогашният шампион в смартфоните загуби позиции на този пазар, но все още е един от топ-производителите на мрежово оборудване. А обвиненията в шпионаж в полза на китайското правителство към Huawei и ZTE по всяка вероятност ще доведе до блокиране на продажбите на тяхно оборудване в САЩ.

В момента службите за сигурност на САЩ и публичните институции не работят с тяхна техника, очаква се в началото на 2019 г. президентът Тръмп да подпише и заповед, с която да блокира дори мобилните оператори да ползват и продават техника на двете китайски компании.

Основна задача не само в САЩ, но и в повечето развити страни по света в следващите години ще е инсталацията на инфраструктура за 5G мобилна мрежа. Доскоро кандидат №1 за производител на нужното оборудване беше Huawei. Сега обаче вероятно тази задача ще се поеме от Nokia.

Компанията уверява, че ще вземе специални мерки, за да бъде подсигурено оборудването им до най-високите стандарти за сигурност. Те вече са рактически готови с една от първите комерсиални 5G мрежи в родната си Финландия, която ще бъде активирана следващия месец.

Извън някои държави, които се притесняват от шпионаж от страна на Китай обаче, Huawei все още е първенец - през тази година те сключиха цели 26 договора за създаване на мрежи от пето поколение.