Аквамен вече ни е познат като участник в масовката от „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ през 2016-а и от „Лигата на справедливостта“ през 2017-а. И ето, че героят от по-затънтения (и влажен) край на DC-вселената, в която се разпореждат Батман, Супермен и Жената-чудо, най-сетне се сдоби със собствен филм (гьол).

Ето как започва историята му. Една бурна нощ в средата на 80-те пазач на фар (Темуера Морисън) намира на скалите край брега ранена блондинка на неопределена възраст в секси костюм (комютърно подмладената Никол Кидман изглежда доста странно, да не кажем страшно, но във филма подобни проблеми имат също Темуера Морисън, Патрик Уилсън, Уилем Дефо…). Тя се оказва Атлана – булка-беглец и подводна принцеса от Атлантида. Пазачът и кралицата се влюбват и в резултат се ражда малкият мелез (между атлантичка и обикновен човек), човекът-амфибия Артър. В името на неговата безопасност майка му е принудена да го остави на грижите на баща му и доброволно се прибира в морската бездна, откъдето идват да я търсят много настойчиво.

Прескачаме набързо детските години, кунг-фу тренировките, фитнеса и стигаме до наши дни, когато Артър (Джейсън Момоа) е дългокос, брадат татуиран атлет, с весел поглед и много татуировки (но нито една на морска сирена), известен сред местните медии като Аквамен. С намесата си в един странен (за холивудското кино) случай с руска военна подводница, нападната от чернокожи злодеи, за който няма да издадем почти нищо, Аквамен се сдобива със заклет враг, който периодично ще се старае да прави живота му по-интересен.

По същото време от развълнуваното море излиза една вълнуваща червенокоса принцеса (Амбър Хърд), за му съобщи, че неговия полубрат Орм (Патрик Уилсън), настоящ управител на Атлантида, смята да обедини всички подводни раси и царства и да обяви война на сухопътното човечество. Аквамен е единственият, който може да го спре, но за целта – въпреки наследените по майчина линия куп свръхспособности, първо трябва да намери един много специален тризъбец на Посейдон.

Както виждате, тече стандартен приказен сюжет, при това обогатен (или разреден) с много вода. Но децата се радват на такива истории от векове, така че поне за най-малките, както и за най-малко претенциозните зрители, забавлението е гарантирано. Важното е да не обръщате внимание на елементарния предсказуем сюжет, да забравите за два часа законите на физиката и логиката и да не се дразните от едноизмерните персонажи. Не за всеки е лесно, но само така ще можете да се насладите пълноценно на изключителното зрелище (и нищо друго), което са сътворили специалистите по ефекти под ръководството на режисьора.

Зрелището е фантастично (само за голям екран) и, разбира се, в по-голямата си част на практика „Аквамен“ е компютърна анимация – екшън атракцион в един твърде претрупан с шарени декори, брони, водорасли, оръжия, хуманоидни раси, риба, мехурчета и подводни огньове свят. Но макар и доста схематично, са засегнати и някои актуални проблеми – за екологията и „чистата“ кръв. На кукичката като главна стръв за зрителите, продуцентите са закачили мокрите Джейсън и Амбър, което дори и преди тази водна феерия/баталия осигуряваха мокрите сънища на голяма част от зрителите.

Към края на филма целият океан ври и кипи в грандиозна подводна битка с участието цялата позната, непозната и родена от въображението на художниците на филма водна фауна. Включват се цели армии от акули, кашалоти, китове, скатове, змийорки, морски коне и крокодили, сепии, раци, скариди… и други морски дарове с гигантски размери. Ако имаше кой да добави примерно калкан, сафрид, чернокоп, лук, черен пипер, дафинов лист и Ути Бъчваров, вместо филм и война можеше да се получи банкет и гигантска вкусна рибена чорба, която да осигури прехраната на човечеството за десетилетия напред.

За добро или зло, днешната киноиндустрия е разделена на вселени и през последните няколко години тази на Супермен, Батман и Аквамен не е най-популярната. Все пак „Аквамен“ има известни шансове да се нареди сред най-успешните супергеройски филми след излизането на „Отмъстителите: Война без край“ и преди премиерата на „Отмъстителите: Последната битка“. Но само ако междувременно не се появи някой друг супергерой и ако на „Аквамен“ му тръгне като по вода.

Ако искате да гледате нещо пак така водно, но по-смислено и вълнуващо, пуснете си „Формата на водата“.

Площад Славейков