Китайската космическа сонда "Чанъе-4" навлезе тази сутрин в планираната орбита около Луната, която ще й позволи да кацне на повърхността на естествения спътник на Земята, предаде държавната китайска телевизия, цитирана от ДПА. 

Самото кацане се очаква да стане в четвъртък и ще бъде първото, извършено от изпратен от Земята апарат, на обратната страна на Луната. 

Според държавни медии сондата, изстреляна на 7 декември, ще кацне в кратера Айткен, наименуван през 1970 г. на американския астронавт Робърт Грант Айткен. 

Сондата "Чанъе-4" носи семена за експеримент по култивиране на зеленчуци в затворена среда на лунната повърхност. Тя е съоръжена и с панорамна камера и измервателни уреди. 

На обратната страна на Луната никога не са били извършвани кацания. САЩ изпратиха 12 астронавти в 4 експедиции с корабите "Аполо" там в периода 1969-1972 г. и всички те кацаха на видимата страна на земния спътник. Същото направиха и съветската безпилотна сонда "Луна-24" през 1976 г. и първата китайска сонда "Чанъе-3" през 2013 г., припомня ДПА.

БТА