Папа Франциск се помоли днес за Демократична република Конго и призова всички участващи страни да осигурят законосъобразно и мирно протичане на историческите изборите, които няколко пъти бяха отлагани, предаде Франс прес.

"Молим се заедно за всички онези в ДР Конго, които страдат от насилието или ебола", заяви светият отец пред хилядите вярващи, събрали се на римския площад "Свети Петър" за неделната молитва.

"Надявам се, че всички се стараят да осигурят спокойна обстановка, която дава възможност за законосъобразно и мирно протичане на изборите", добави той и покани множеството да се включи в молитвата "Аве Мария".

С напредването на деня опашките пред изборните бюра в ДР Конго се увеличават. Изборите са белязани от надежда, но и от страх от ново насилие и технически проблеми.

В първите си съобщения за развоя на вота наблюдателите от Католическа църква, която има много силно влияние в страната, информират за закъснения, инциденти и дори поставянето на изборни бюра на неразрешени места като военни лагери, питейни заведения и дори частни жилища.

Отлагани три пъти, тези всеобщи избори в един тур ще излъчат приемник на президента Жозеф Кабила, който управлява след убийството на баща му през януари 2001 г. Това може да е първото мирно предаване на властта от един президент на друг, откакто през 1960 г. страната стана независима.

Властите отложиха за март догодина гласуването в района на градовете Бутембо и Бени в източната част на страната заради убийствата на цивилни и епидемията от ебола, взела вече 360 жертви.

БТА