На концерта в новогодишната нощ в София няма да бъдат допускани хора във видимо нетрезво или неадекватно състояние, както и лица, носещи оръжие, пиротехника, летящи фенери, дронове, стъклени чаши, спиртни напитки, бутилки с капачки и други опасни предмети, застрашаващи обществения ред, живота и здравето на присъстващите. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община по повод Новогодишния концерт "Сцена под звездите" на площад "Княз Александър Първи" в София тази вечер.

Ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове, през които ще преминават хората, дошли за концерта. Екипи на СДВР, дирекция "Жандармерия" и общинска полиция и дирекция "Аварийна помощ и превенция" ще охраняват, контролират и регулират движението.

Същевременно заради концерта се въвежда специална организация на движението.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства до 18.00 ч. на 1 януари на площад "Княз Александър", на ул. "Дякон Игнатий" между бул. "Цар Освободител" и ул. "Аксаков" и на ул. "Дякон Игнатий" от страната на градинката срещу ул. "Аксаков".

Забраната ще важи и за времето от 08.00 до 19.30 ч. на 31 декември за ул. "Кн. Александър I" между бул. "Цар Освободител" и ул. "Съборна", с изключение на автомобилите ползващи "служебен абонамент" на пл. "Кн. Александър" и ул. "Дякон Игнатий". Между 8.00 ч. на 31 декември и 6.00 ч. на 1 януари забрана за престой и паркиране е въведена за паркинга между Национална художествена галерия и сградата на Народна събрание 2 и БНБ; на ул. "Г. Бенковски" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител"; на ул. "Аксаков" между ул. "Г. Бенковски" и ул. "Дякон Игнатий".

От 14.00 ч. на 31 декември до 6.00 ч. на 1 януари се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на колите със специален режим по бул. "Цар Освободител" между площад "Независимост" и ул. "Г. С. Раковски"; по ул. "Аксаков" между ул. "Бенковски" и ул. "Дякон Игнатий"; по ул. "Георги Бенковски" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител"; по ул. "Княз Александър" между ул. "Съборна" и пл. "Княз Александър"; по ул. "Леге" между ул. "Съборна" и пл. "Атанас Буров".

Концертът в Новогодишната нощ ще започне в 22.00 ч. и ще продължи половин час след полунощ на 1 януари 2019 г.

В празничната програма ще се включат едни от най-популярните ни изпълнители, сред които Мариана Попова, Орлин Павлов, Бо Бо, Рут Колева и Стефан Вълдобрев с "Обичайните заподозрени", както и Софийският духов оркестър с диригент Васил Делиев, танцьорите от фолклорен ансамбъл "Седеф" с ръководител Десислав Михайлов и солистите на балет "Арабеск" - Петя Колева и Стефан Вучов.

Изявени български спортисти и артисти, сред които Соня Йончева, Петър Стойчев, Георги Господинов, Владимир Николов, Тереза Маринова, Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Веско Ешкенази, Максим Ешкенази, Илияна Раева ще отправят пожелания към българите в специално заснети видеообръщения.

И тази година илюминации ще озарят небето над София в първите секунди на новата година.

Проверки за алкохол и наркотици

Строги мерки за сигурност ще има в цялата страна при посрещането на Нова година. Стотици полицаи ще бъдат на крак особено около местата, където ще се проведат новогодишните концерти. В столицата още днес започва проверка на автомобили и шофьори за документи, алкохол и наркотици. Най-засилено ще е присъствието в Студентски град.

В Пловдив със заповед на кмета е забранена продажбата и употребата на пиратки. В Стара Загора са предвидени повече полицаи в новогодишната нощ, а същото важи и за Велико Търново, където ще помагат и частни охранителни фирми.

Пазете се от грабежи, които стават основно вечер, по тъмни улици, по които няма хора, предупреждават от полицията. От МВР съветват хората да не носят много пари или ценности в себе си в новогодишната нощ. А всички търговци, които ще работят, да ползват т.нар. нощни гишета, защото по този начин при опит за обир, нападателите нямат пряк достъп до оборота.

От МВР съветват още да не се оставят работещи автомобили без надзор.

Екипи на пътната полиция ще регулират движението по магистралите. От МВР предлагат на прибиращите се към столицата след Нова година да обмислят и алтернативни маршрути, за да не се получава струпване по магистралите. След 14:00 ч. утре ще бъде спряно движението на  камиони по основните пътища.

 Най-засилен трафик се очаква на 2 януари 2019 г.