"Бездимните" цигари стават все по-популярни - дотолкова, че правителството първо увеличи акциза им, а сега обсъжда дали да ги забрани за употреба на закрити места.

След като IQOS на "Филип Морис Интернешънъл" се появи в България миналата година, устройството дълго време остана самò на пазара - докато "Бритиш Америкън Тобако" не се активизира и не пусна своето устройство Glo. 

Само месец по-късно от "Филип Морис" отвърнаха на удара, като пуснаха две нови устройства - IQOS 3 и IQOS Multi. 

Струва ли си обаче инвестицията в новия IQOS 3.0? С какво е по-добро новото устройство, и има ли смисъл да го купувате, ако старият IQOS 2.4 (познатият на всички ни досега) все още ви върши работа?

Приликите

Първата и най-съществена - IQOS 3.0 използва абсолютно същите "пръчици" HEETS, които и старата версия. Това е логично, разбира се - минаването към нов стандарт бездимни цигари би било изключително скъпо.

Т.нар. холдър - или там, където се поставя цигарата - е абсолютно същият размер като предишния. Новият дори влиза спокойно в тесния улей на зареждачката на стария IQOS.

И двете устройства действат на един и същи принцип - керамично острие загрява малкото тютюн в пръчката HEETS, изкарва около 6 минути, или 20-тина дръпки, и изгасва. След това е нужно да върнете холдъра обратно в зареждачката и да изчакате да зареди.

Ако обаче не ви се чака, опция е IQOS 3 Multi - подобно на конкурента Glo, нямате холдър, всичко е в едно устройство, и не е нужно да чакате повече от десетина секунди за загряване. Multi обаче е по-малко устройство и съответно издържа едва около 10 цигари, преди да се наложи да го заредите пак.

По отношение на самата употреба разлика няма - "бездимната" дръпка е също толкова силна, колкото и преди, пак се налага да издърпвате капачката, за да не излезе тютюна от "пръчката", и почистването на острието все още е нужно всеки ден.

Ако ползвате IQOS 2.4, нищо в IQOS 3.0 няма да ви обърка.

Разликите

Първата е очевидна - новият дизайн. IQOS 3.0 е по-футуристичен, с алуминиев корпус, а не със солидния пластмасов на версия 2.4, и с лъскаво странично капаче за холдъра.

Алуминиевият корпус със сигурност е по-здрав и изглежда по-добре, но също така е заплашен далеч повече от издраскване. Ако искате да запазите външния му вид, отделете пари и за калъфче.

По отношение на размера, новият IQOS е по-малък - близо сантиметър по-тесен, но съвсем малко по-дебел - около 1 мм. 

Новата система за прибиране на холдъра е ключовата функционална разлика - вместо отгоре, държачът се слага отстрани. Това е учудващо по-удобно и по-достъпно. Освен това в зареждачката има и магнит, който веднага дръпва холдъра и той се намества в "леглото си" без проблеми. Така се намалява шансът да го сложите накриво или наобратно и когато посегнете пак към устройството след няколко минути, да се окаже, че не е заредено.

Друго важно предимство е, че няма нужда IQOS да е затворен - зареждането започва веднага, щом го поставите в основното устройство.

Новият IQOS има и нова батерия - не с по-голям капацитет (макар че според много потребители издържа 3-4 "пръчки" повече от стария), но с по-дълъг цикъл на живот, т.е. презареждания. Холдърът също така се зарежда по-бързо - според "Филип Морис" с около 15%, но това може да варира според температурата навън. Разликата е осезаема - около 30 секунди по-бързо.

Друга важна промяна - IQOS 3.0 се зарежда с кабел и зареждачка по новия стандарт USB-C, който е значително по-бърз. По-точно - малко над 2 часа до пълно зареждане. 

Почистването на IQOS винаги е било проблемно. Някои потребители имаха нещастието да счупят острието, което на практика поврежда цялото устройство, тъй като в основата му лесно се събират обгорели парченца тютюн и трудно се махат от там. А керамичното острие е крехко. Но този път ог  "Филип Морис" не продават отделно тумбестата четка за почистване, а включват нова, по-елегантна и по-добра от предишната директно в комплекта.

Ако класическото синьо и бяло не ви допадат, IQOS 3.0 се предлага и в златисто и черно, а капачката и панелът за холдъра също са сменяеми - в 12 различни цвята.

Разбира се, най-видна е разликата в цената. Новият IQOS не идва със специална промоция и струва 220 лв. при поръчка от онлайн магазин или в множеството будки по моловете. Multi е 195 лв., а старият IQOS е едва 90 лв. И точно тази разлика е вероятно ключова.

Струва ли си новият IQOS?

IQOS 3 Multi е вариант, ако сте от хората, които не могат да изтърпят 2-3 минути преди следващия "стик". Цената му обаче не е никак ниска, а за подобни пушачи заряд за 10 цигари едва ли е добра опция.

Предлага ли IQOS 3.0 коренно различно преживяване? Не. Струва ли си да платите повече от два пъти за него? Едва ли. 

Ако обаче сте почитател на устройството и искате да имате последната версия - да, IQOS 3.0 е ново устройство, с нов дизайн, по-удобно, с по-бързо зареждане на цялото устройство и на холдъра.

Не забравяйте обаче - макар вече множество изследвания да твърдят, че загряването на тютюна наистина е значително по-малко вредно, употребата на HEETS все пак води до поемане на никотин и други вредни вещества.